Областна администрация уважи с присъствие и поздрав научна конференция, започнала в Тутракан и продължаваща утре в Добрич

9/9/2021
Министерство на културата, Институт за исторически изследвания – БАН, Добруджански и Македонски научни институти, общините Добрич и Тутракан (домакини съответно в единия от двата дни на форума), Регионален исторически музей – Добрич и Исторически музей – Тутракан провеждат на 9 и 10 септември т.г. Национална научна конференция „Добруджанската епопея, първата световна война и България през 1916-1918 г.“. 
 
В град Тутракан конференцията бе открита от кмета на общината д-р Димитър Стефанов и от Петър Бойчев – директор на Историческия музей в града. Представен бе поздравителен адрес от Ели Тодорова – областен управител на област Силистра. В него се казва: „Уважаеми госпожи и господа, представители на различни институции и научни звена, в дните, когато отбелязваме 105-ата година от Добруджанската епопея в Първата световна война, Вие провеждате форум, за да изведете в научното и в публичното пространство ново знание по въпросите, свързани с нея. 
 
Темата е достатъчно широка, за да се каже всичко, което е известно и трябва да се знае от учените в различните направления, а и от съвременните поколения българи. Пожелавам Ви да успеете да представите по най-достоен и достъпен за аудиторията начин своите научни виждания, които ще останат в архивите, за да бъдат ползвани от Вашите следовници. На добър час на конференцията в Тутракан и в Добрич, носители на званието „Град на Българската бойна слава“!“. 
 
Във форума се включи като гост Минчо Йорданов – заместник на областния управител, който се срещна с представители на организациите – партньори в организацията на форума, както и с Аурелиан Котобан от Румъния, участник с доклад, обучаем в Център за продължаващо обучение във Филиал Силистра на Русенския университет. От него представителят на държавната власт получи един от първите екземпляри на издадената в Букурещ книга на два езика – български и румънски, озаглавена „Акатист на Св. Мъченик Дасий“, представяща най-познатия от доростолските мъченици, в чест на които преди пет години патриарх Неофит освети специална икона по време на поредния Събор на доростолските мъченици.
 
В конференцията, която утре продължава в град Добрич, са включени общо 22 доклада, от които само част ще бъдат представени присъствено. В програмата е отредено място и за представяне на луксозен албум „Българската армия на Северния фронт“ с автори: Радослав Симеонов, Петър Бойчев, Александър Въчков.
 
В Тутракан в предварителната програма бяха записани за участие проф. Д-р Панко Анчев, проф. д-р Велико Лечев, д-р Дочо Николов,  Ани Златева, гл. ас. д-р Володя Милачков, доц. Румен Караганев, доц. д-р Георги Георгиев,  доц. д-р Слави Славов, д-р Кирил Алексиев, д-р Виолета Костова, д-р Надежда Цветкова, Толя Чорбаджиева, д-р Александър Въчков, Радослав Симеонов, Валентин Събков, Петър Бойчев, Джена Славова, Екатерина Цанева, Румяна Симеонова и др.
 
Те представляват институции като Министерство на отбраната, Държавен архив – Русе, Институт за исторически изследвания – БАН, Великотърновски университет, Военен географски център – Троян, Регионален исторически музей – Хасково, Регионален исторически музей – Благоевград, Исторически музей – Тутракан и т.н.
 
На практика програмата започна още на 8 септември на амфитеатралната сцена в Крайдунавски парк – Тутракан с излъчване на филмите „Тутраканската епопея” и „Добричката епопея” от поредицата „Помни войната”, дело на Информационен център на Министерство на отбраната.
 
На 10 септември сутринта конференцията продължава в Дом паметник „Йордан Йовков“ в град Добрич с участие на докладчици от София, Шумен, Добрич, Велико Търново, Варна и други градове, представители на различни институции (Министерство на отбраната, БАН, ДА, НБУ, РИМ Добрич, Окръжен съд – Добрич и др.).