Дни на безопасността на пътя (16-22 септември): 21 септември - ден без загинали на пътя

7/9/2021
В периода 16-22 септември 2021 г. предстои второто издание на Дни на безопасността на Европейска мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL, позната като TISPOL до 2019 г.). От пет години насам инициативата е допълнение към Европейска седмица на мобилността в същия период. В първите 3 години от тях бе организирана специална операция, наречена „Европейски ден без загинали на пътя“.
 
На интернет страницата на Пътна полиция (www.mvr.bg/opp) е създадена рубрика, поместваща актуална информация по темата, наречена „ROADPOL SAFETY DAYS“ – в нея е видна активността на българските участници през годините. Необходимо е инициативите да бъдат регистрирани на сайта на кампанията, за да научат за тях повече хора. Девизът е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“. Тази година в международен мащаб фокусът е на 21 септември – Ден без загинали при пътни инциденти, като основното събитие е в Будапеща, Унгария.
 
Според предварителните инструкции, събитията могат да бъдат организирани от отделни институции или в партньорство, за да се акцентира върху идеята – НУЛА загинали при ПТП на 21 септември. За целта е необходима осведоменост по всички информационни канали относно прилагането на действащото законодателство, както и за опасностите, срещани от участниците в движението по пътищата. И още: каква е ефективната реакция след пътен инцидент, но и каква е натовареността на трафика на автомобили.
 
В своето послание до министрите в служебното правителство и до други институции, включително областните управители, министър Бойко Рашков приканва всички да се присъединят според възможностите си и в рамките на своята компетенция към Дни на безопасността между 16 и 22 септември 2021 г. Препоръката е събитията да се провеждат при спазване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.
 
Сред примерните събития: тематични работни срещи, лекции и беседи; обсъждания, кръгли маси, конференции и др.; изработка и разпространение на информационно-образователни материали; изработка на презентации с образователно-възпитателен характер; заснемане на видео материали; провеждане на тематични викторини, състезания, демонстрации, занимателни игри и други забавления за участници в различни възрастови и социални групи.