Областният управител на Силистра участва във възпоменанието в Мемориален комплекс "Военна гробница - Шуменци 1916"

5/9/2021
5 септември 2021 г. Мемориален комплекс „Военна гробница 1916 г.“ – с. Шуменци, община Тутракан. Възпоменание за 105-ата година на Тутраканската епопея на Добруджанския фронт по време на Първата световна война. По покана на организационния комитет и община Тутракан в него участваха представители на различни институции.
 
Сред тях бе и Областна администрация Силистра, представена от областния управител Ели Тодорова, от чието име бе прочетен специален адрес до участниците в проявата, както и от Минчо Йорданов – заместник-областен управител. Послание до всички - организатори и участници, бе прочетено и от министър-председателя Стефан Янев. В отделен момент бяха поднесении венци и цветя на изградения през 1922 година паметник обелиск, на който и днес могат да се прочетат, изписани на български, румънски, немски и турски езици, следните думи: „Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за тяхното си отечество”.
 
Заупокойната литургия на отец Илия Тонков от Русенска епархия и речта на кмета на общината д-р Димитър Стефанов преминаха с участието на народния представител Тодор Тодоров, на представители на Министерство на отбраната и негови структури по места, на общини от различни региони, на православното и на мюсюлманското вероизповедания, както и на много граждани, имената на чиито предци са изписани върху многобройните стели.
 
Военният ритуал бе изпълнен от курсанти от Велико Търново и от бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „Васил Левски“, с участието и на други военни дейци. Мнозина от присъстващите запалиха свещ в памет на загиналите воини и офицери в параклиса „Св. Георги Победоносец“, който е част от територията на мемориала. От чужбина присъствието бе от страна на представители на Генерално консулство на Турция в Бургас и на Асоциация на ветераните „Култ към героите“ от Констанца, Румъния.
 
На 5 и 6 септември 1916 г. със стремителна атака българската войска под командването на генерал Пантелей Киселов (негов паметник има пред обредния дом в Тутракан) превземат само за 33 часа тутраканската крепост, обявена от румънците за непревземаема. При битката за Тутракан са пленени 28 000 румънски войници, а общо загиналите участници в боевете са над 10 000 души (1 764 българи, отделно румънци, немци и др.). Мемориалът е създаден непосредствено след битката, а победители и победени са погребани в индивидуални гробове (някои от тях безименни) и в братски могили.
През 2018 г. Министерство на културата обяви Мемориал „Военното гробище -1916 г.“ край с. Шуменци за историческа недвижима културна ценност от национално значение. Редица села в района носят имената на полковете, участници в боевете преди 105 г. – настоящите Варненци, Шуменци, Преславци, някогашното село Софийци и др.
По думите на тогавашния главнокомандващ генерал Стефан Тошев Тутракан е „българският Йерусалим, който трябва да се пази и помни“. От няколко години Тутракан е  обявен за „Град на Българската бойна слава“. Комплексът край село Шуменци е място за преклонение пред българската армия, той е и мемориал на обединението.
На битката са посветени редица книги: Никола Атанасов „Тутраканската епопея. 2-6 септември 1916” (1916.);  генерал Стефан Ташев: „Действията на ІІІ-а армия в Добруджа през 1916 г.; Савва Стоянович: „Тутраканска епопея. част 2, Добруджа през 1916 г.“ (1929 г.); сборник „Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа“ (1996 г.); Петър Бойчев – директор на ИМ Тутракан: „Тутраканската епопея“ (2003 г.) и „Героите на Тутраканската епопея“ (2016 г.); сборник „Тутраканската епопея и войната на Северния фронт 1916-1918“ (2017 г.), Красимир Узунов: „Епопеята на Добруджа“.
По повод 105-ата годишнина от славните Тутраканска и Добричката епопеи, Исторически музей Тутракан и Регионален исторически музей Добрич издадоха юбилеен вестник „105 години от Освобождението на Добруджа“. На неговите 20 страници са публикувани архивни документи и снимки, статии и научни съобщения на музейни и научни работници, спомени за битките от участници и потомци, както и информация за най-новите издания на двата добруджански музея.
 
В края на програмата на възпоменанието бе ритуалът за първа копка във връзка с реализацията на проект, допълващ съдържанието на настоящия мемориал – най-поддържаното военно гробище у нас, за да включи и диорама, пресъздаваща славната битка. Предвидено е бъдещото наименование да бъде Мемориален комплекс „Тутраканска епопея – 1916 г.“.
 
Идеята е комплексът да се превърне в център за образование, облагородяващ и развиващ чувството за социална съпричастност, какъвто е мемориалът – своеобразен поклон пред паметта на 200 000 българи, загинали във войните за обединение на всички българи в границите на една държава, както заяви преди време д-р Анатолий Кънев – почетен гражданин на Тутракан, председател на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“.