Областният управител на Силистра поздрави регионалната организация към Съюз на слепите в България

3/9/2021
Областният управител Ели Тодорова и заместник-областният управител Минчо Йорданов посетиха офиса на РСО Силистра към Съюза на слепите в България във връзка със стогодишнината на организацията, създадена през 1921 г. от група интелектуалци. Представителите на държавната власт за областта поздравиха всички членове на териториални структури в Силистра, Тутракан и Дулово в лицето на председателя на областната структура Петранка Стоянова.
 
Ваучер за материален подарък на стойност до 150 лева, съобразен с нуждите на организацията и на нейния офис бе връчен на ръководителите на организацията. Г-жа Тодорова получи „Юбилейна грамота“ за приноса на Областна администрация Силистра в развитието на организацията за социалното приобщаване на хората със зрителни увреждания и за повишаване на качеството им на живот.
 
В Силистра тези дни бе честването на юбилея на Съюза на слепите в България, както се казва организацията от 1946 г. насам, докогато е била с име „Дружество на хората без зрение“. В онези първи години е имало оркестър на незрящи музиканти и певчески хор „Балкан“, създаден през 1948 г., който близо 40 години по-късно е преименуван в Хор „Академик Петко Стайнов“, гостувал и в Силистра преди години, както и кошничарска работилница (конкретно в Бургас).
 
В юбилеен материал се припомня, че в периода 1955-1990 г. в България са действали на много места в страната производствени предприятия с общото име „Успех“. В него и в наследниците му под една или друга форма възможност за трудова изява и съответно на доходи са получили над 12 хил. души.
 
Според други цифри, над 1 500 членове на организацията на слепите живеят в жилища на изградени в миналото производствено-битови комплекси. От 55 години насам в Пловдив има Национален център за рехабилитация на слепи, както и на други три места в страната бази за рехабилитация.
 
В годините на социализма е прието преференциално пенсионно законодателство за хората д увреждания, въведени са данъчни облекчения са специализирани предприятия, в които работят инвалиди. Сред тях в продължение на десетилетия знакова е Трудово-производителна кооперация (ТПКИ) „Добруджанка“ Силистра.
 
От 1950 г. в България има брайлова печатница за издаване на учебници, помагала, нотни партитури и др. Над 8 хил. са този тип материали, но в аудио вариант, чието издаване е от 1962 г., когато е създадено специализирано студио за запис. Същата година е първата спартакиада по адаптирани спортове за хората без зрение – в момента в Силистра незрящите се изявяват чрез СКХУ „Доростол 2011“ в спортове като шоудаун, лека атлетика, канадска борба и др.
 
Като на всеки празник, и в юбилейния на Съюза на слепите, проведен в Силистра, в забавната част са прозвучали песни на талантливи изпълнители: Илона Калчева, възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Недка Сименова, Гьонюл Идриз, Север Алиев, Стоян Дечев и Светлана Великова, Фолклорна група „Зорница“ Дулово и др.
.