Тържество в Силистра за годишнината от рождението на Васил Левски

18/7/2021
18 юли 2021 г. Град Силистра - 184 г. от рождението на Васил Левски - тържество пред неговия паметник в центъра на града, с участието на областния управител Ели Тодорова, на зам.-кметовете на община Силистра инж. Тихомир Борачев и Мария Недялкова, която произнесе кратко слово, както и на представители на политически и граждански структури. 
 
Почетен караул от Клуб "Таньо войвода - млади възрожденци" при СУ "Никола Вапцаров" с председател Лиляна Николова. Изпълнения на трио 'Елмина" с р-л Лилия Пейчева-Тодорова и на рецитатора Александър Милков от СУ "Никола Вапцаров".
 
Проявата е на община Силистра и Общински комитет "Васил Левски" Силистра с председател Цветана Цанова, съорганизатор на проявата.
 
Венци и цветя с надписи "Вечна памет" и "Вечна слава" от Областна администрация, община Силистра - основен организатор на тържеството, групи съветници в ОбС Силистра, от граждански организации и др.
 
Паметникът на Апостола на свободата в Силистра бе открит през 2007 г. от тогавашния вицепрезидент ген. Ангел Марин.
 
Националния дарителски фонд "13 века България", Общобългарският комитет "Васил Левски и Силистренската община са в основата на инициативата, дарителската кампания и организацията на церемонията. По случай 170-годишнината от рождението на великия карловец още четири паметника и паметни знаци бяха направени от признателните добруджанци. Над 150 са паметниците в негова чест у нас и по света.
 
В област Силистра в 4 читалища (в селата Българка, Прохлада, Боил и Царев дол) са забелязали във Васил Левски нуждата да го имат като своеобразно революционно знаме в името си. Името на Васил Иванов Кунчев - Дякона, носят средни училища в градове като Дулово и Главиница, където, както и в Тутракан и в други населени места в областта, има паметници в негова чест, градени в различни времена.