Президентско посещение по жътва в Силистренския край

16/7/2021
Президентът на Република България Румен Радев посети област Силистра заедно с представители на своя екип и на съпругата си Десислава Радева. По покана на ЗК „Нива 93“ с председател Велика Славова в село Проф. Иширково, заедно с НЧ „Просвета“ и кметството бе осъществен ритуал, озаглавен  „По жътва“, пресъздаващ работна атмосфера посред лято от преди повече от половин век.
 
С него бе представена добруджанска традиция, показваща начина на живот във връзка с поминъка и създадено на негова основа народно творчество, включително песни и танци. Театрализираният ритуал премина пред областния управител Ели Тодорова и нейния заместник Минчо Йорданов, пред кмета на общината д-р Юлиян Найденов и заместник-кмета Мария Недялкова, както и пред представители на други регионални и местни институции.
 
Пред присъстващите г-жа Славова – инициатор на събитието, разказа за работата на една от най-успешните земеделски кооперации в региона в присъствието на председатели на други подобни земеделски структури от региона. На президента бе връчена ръкойка със стръкове пшеница, а мощни съвременни комбайни показаха как се жъне в днешни условия, благодарение на развитие на техниката.
 
Пред член-кооператорите, а после и пред медиите на брифинг на полето президентът Радев сподели своите мисли в условията на „политическа жега“ на национално ниво след проведените избори на 11 юли. Стана ясно, че на 21 юли от 9 ч. според негов указ ще бъде свикано заседание на 46-ия парламент, за да бъде извървян регламентираният от конституцията и от законодателството път за избор на ръководни органи на парламента и на излъчено от него правителство. Президентът отговори на зададени въпроси на национални и на местни медии.
 
Втората част от програмата при гостуването в село Проф. Иширково бе на кайсиевия масив, който е част от 1 000 декара овощни градини към кооперацията, в които се оглеждат пет вида кайсии, праскови и череши. Работещите там също изразиха по свой начин уважението си към държавния глава и придружаващите го гости.
 
По инициатива на областния управител Ели Тодорова посещението на президента Румен Радев продължи в град Силистра. Той бе посрещнат пред Художествена галерия Силистра от стотици граждани, сред които лидери на политически структури, служители в културни институции, представители на неправителствения сектор.
 
Президентът и част от посрещналите го хора разгледаха заедно залите на галерията, помещавана в сграда – емблематичен символ на града, градена за педагогическо училище в края на по-миналия век. Директорът на галерията Йордан Колев акцентира по време на обиколката върху най-ценните картини, събирани с години за попълване на нейния фонд.
 
В една от големите зали на експозицията бе срещата на гражданството с президента Румен Радев, който изрази пред тях възхищението си от богатството на галерията, от значението на Силистра за страната в сферата на културата, както и за необходимостта за използване на възможностите на града за неговия растеж.
 
Областният управител Ели Тодорова го приветства от името на обществеността на града и му връчи подарък – картината „Добруджанка“ на художника Йордан Маринов – почетен гражданин на Силистра, както и умалено копие на римска шлем маска от фонда на Регионален исторически музей Силистра.
 
В общуване в непосредствен план по подобен начин, включително със символни подаръци, своето отношение към госта изразиха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, Иванка Ташева – зам.-председател на ОбС Силистра, етнологът д-р Йордан Касабов, Валентин Петков – клуб „Традиция“, Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“, Художествена галерия Силистра и др.
 
Вокално трио „Елмина“ с ръководител Лилия Пейчева-Тодорова и китаристът Иван Русев в художествен план поздравиха участниците в срещата с президента Радев и самия него, както и екипа му. По подобен начин предната вечер своя поздрав поднесоха гайдарите от Музикална школа „Великов“.
 
В Силистра програмата на президента Румен Радев продължи с работна среща – обяд с представители на различни видове бизнес от област Силистра, както и с участието на ръководители на общини от областта. Пред всички тях гостът сподели своите виждания по политически, икономически и други важни теми, някои от които отнасящи се до възможностите за развитие на област Силистра, на р. Дунав като свързващ речен коридор и др.
 
Участниците в срещата имаха възможност да общуват с държавния глава, за да споделят проблеми, успехи, намерения и очаквания. Посещение бе реализирано и в Мандра „Ситово“ с управител Муса Мусов, която е една от най-добре развиващите се в бранша в регион Силистра.
 
Местни производители, като „Мероне“ Алфатар, Мандра „Ситово“, „Актуал“, „Месони“, изба „Пинк Пеликан“ и фирма „Каладан“ се представиха с продукти, произведени в региона, и с които Силистренският край се гордее. Посещението на държавния глава Румен Радев е второ по рода си през последните години в област Силистра в рамките на неговия настоящ мандат, след участието му миналата година в празника на Тутракан – 21 септември, когато бе честванeто на 80-ата година на възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България, в резултат на Крайовския договор от 1940 г.