Ритуал в чест на 2 юни - Ден на Ботев и на падналите за свободата и независимостта на България

2/6/2021
2 юни 2021 г. - за 120-и път от 1901 г. насам в страната се провежда възпоменание в чест на Ботев и на загиналите за свободата на България. В Силистра и тази година то бе пред паметника на войводата Стефан Караджа - символ на Добруджа, открит на 1 октомври 1941 г. в чест на първата година от освобождениeто на Южна Добруджа от румънска окупация. Според историята, от 1968 г. точно 12 ч. на този ден вият сирени в чест на героите от Възраждането и във всички войни за свободата на отечеството.
 
В програмата на събитието: слово на д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, стихотворение на Ботев изпълни Никола Красимиров от ОУ "Иван Вазов"; почетен караул от представители на Клуб "Млади възрожденци" в СУ "Н. Вапцаров", който е към Общински комитет "Васил Левски"; изпълнения на  Градски духов оркестър.
 
Цветя и венци бяха поднесени от Областна администрация, представена от областния управител Ели Тодорова и от заместник-областния управител Минчо Йорданов; Общинска администрация, Общински съвет (включително и от политически партии и коалиции, представени в местния законодателен орган), Военен отдел, Регионален исторически музей, Регионална библиотека, Художествена галерия и др.
 
По подобен начин денят в прослава на въстаници, войници и офицери от народни бунтове, регионални и световни войни бе отбелязан с ритуали в почти всички населени места в област Силистра, включително и в тези от тях, в които има паметници на поета революционер - Тутракан, Проф. Иширково и др., на съратници на Ботев и неговата чета - от Ястребна и Смилец.
 
В читалища и библиотеки този ден бе уважен с изложби от постери и книги на патриотична тематика (в Силистра на площад "Свобода" те бяха представени в "Читалня на открито").
 
Денят завършва по забележителен начин в град Тутракан, където в 20,30 ч. е премиерата на видео драматизацията "Изгубеното знаме" (сцени на адрес в интернет: www.youtube.com/watch?v=kmy_JBQdRdY), посветена на 145-ата година на Априлското въстание, и реализирана със 150 доброволци и статисти по идея на НЧ "Христо Ботев" в село Белица. Областният управител Ели Тодорова уважи със свой поздравителен адрес инициаторите, авторите и участниците във филма, чието представяне евентуално ще бъде проведено и в Силистра.
 
Преди това през деня пред паметниците на Левски и Ботев - венци поднесоха община Тутракан, Общинският съвет, Историческият музей и местната организация на БСП (информация и снимка във Фейсбук от профила на Историческия музей). В навечерието на най-патриотичния ден в календара от Тутракан тръгна поредният поход "По стъпките на Таньо Стоянов", проведен за пръв път в края на 70-те години на миналия век (тази година само с участие на представители на организаторите).