Подновена е дейността на фериботен комплекс "Силистра - Кълъраш"

15/3/2021
В първия ден на новата работна седмица отново започна работа изграденият преди 15 години терминал Силистра (пристан в промишлената зона) – Кълъраш (пристан „Кичу“). Той е собственост на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, което е и превозвач. Услугата засега извършва само румънската фирма „Козло Динка“, която на 24.09. м.г. поиска от Смесената българо-румънска комисия отваряне на линията след десетгодишното прекъсване на трафика от изградения с европейски средства терминал и съоръженията към него.
 
Както и преди, на терминала ще акустират трансречни превозни средства – кораби, предназначени да превозват през реката леки и тежки автомобили, като достъпът на тежките в град Силистра вече е забранен с 38 знака, монтирани от ОПУ Силистра по поръчение на АПИ.
 
Според актуално от днес – 15 март 2021 г., актуално съобщение от АПИ: „Тежкотоварният трафик за фериботния терминал между Силистра и румънския град Кълъраш ще преминава извън град Силистра. За повишаване на безопасността на движението, опазване чистотата на въздуха и намаляване на шума в града тежкотоварните автомобили, идващи по път II-71 Добрич – Силистра, път I-7 Шумен – Силистра и път II-21 Русе – Силистра, се насочват по обходния път на Силистра към терминалния комплекс.

 Новата организация на движението на тежкотоварните камиони над 3,5 тона е във връзка с възобновяване на дейността на ферибота между Силистра и румънския град Кълъраш. Досега целият трафик преминаваше през ГКПП „Силистра – Остров“, който е до самия град. През ГКПП „Силистра – Остров“ ще преминават леки коли, автобуси и пътни превозни средства до 3,5 тона“. Преди няколко месеца пред представителите на различните видове власти и пред медиите ръководителите на румънската фирма заявиха, че имат за цел да извършват поне 7 курса на ден, т.е. общо 28 товарения от двата бряга, което е еквивалент на 140 камиона на ден.
 
В момента обаче възможностите са по-малки по различни причини – работното време е в светлата част на деня от 8 до 20 ч., с очакване от 1 май да има удължение до 23 ч. Предстоят довършителни мероприятие от страна на собственика на терминала, за да бъдат създадени възможно най-добри условия за работа, за да бъде изпълнена целта. В първия ден на рестарта на терминала той бе посетен от представители на държавните и на общинските власти.
 
Пред медиите заместник-областният управител Илиян Великов изрази удовлетворение, че са дали резултат усилията, положени от Областна администрация, от другите институции – местни, регионални и национални, както и от реципрочни структури в Румъния, за да се случат нещата, които са в полза на града и на обществеността. 
 
Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов с представители на своя екип в Общинска администрация, и председателят на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова – заедно с колеги общински съветници, също проявиха на място интерес към подновената работа на крайречното съоръжение.
 
Д-р Недко Белев от Фондация "Човек, природа, здраве", под чиято егида бяха проведени няколко протеста от 2016 г. насам по повод преминаващия през град Силистра трафик на тежки товарни автомобили с всички последствия от това, също бе свидетел на подновената работа на ферибота.  
 
От румънска страна пред медиите своята позиция изразиха представители на граничните власти в северната ни съседка: полицейски инспектор Йонел Търсъноага – шеф на Териториален инспекторат на Гранична полиция в Гюргево, в чиято структура влиза и сектор „Гранична полиция Кълъраш“ – неговият шеф Валентин Покора също бе участник в инспекцията на работа на терминала в новия му период.  
 
Според г-н Търсъноага, „Новият граничен пропускателен пункт представлява нов начин на сътрудничество между нашите институции с надеждата да подобрим транспортните връзки между двете държави. От наша гледна точка и двата варианта са добри – гранична полиция е подготвена да работи при всякакви условия,т.е. там, където е разположен пунктът сега, или където и да е“.