Делова среща в Областна администрация Силистра с митрополит Яков - духовен водач на Доростолска епархия

11/3/2021
Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков гостува в Областна администрация Силистра заедно с представители на епархията в лицето на Цветана Цанова и отец Иван. Там той бе посрещнат от заместник-областните управители Илиян Великов и Стоян Бонев, както и от главния секретар Елена Томова.
 
Духовният водач на епархията предостави на държавната власт в региона своето представително писмо, издадено от БПЦ с подписа на Негово Светейшество Неофит – патриарх Български, като председател на Светия синод. Владиката благодари на държавната власт за вниманието към събитията, провеждани в храмовете в епархията.  
 
Изразено бе желанието на епархията в град Силистра да бъдат изградени православни храмове в квартали като „Юрий Гагарин“ и „Изток“, където да се извършват литургии. Наскоро бяха осветени два нови храма в епархията, а за първа копка на нова църква в близко време се говори в кв. „Деленките“, което е част от село Айдемир.
 
Гостът връчи на представителите на Областна администрация икона на светите Доростолски мъченици и получи от тях възпоменателен „Плакет на областния управител на Силистра“ и екземпляр от „Енциклопедия на област Силистра“. В непосредствен разговор бяха обсъдени проблеми на епархията, които могат да бъдат решени със съдействието на Областна администрация.
 
Както и намеренията за честване на 20-ата година от възстановяването през 2001 г. с решение на V-ия Църковно-народен събор на Доростолска епархия, която е втората по българските земи, призната в годините на Османската империя.
 
Припомнено бе, че в Силистра е първата българска патриаршия от преди 10 века, свидетелство за което са руините от базиликата до Дунавския парк в града.
 
Към епархията се работи по-активно и по темата за дейности по скалните манастири в общини като Алфатар и Кайнарджа – в района на Сухоречието, вкл. и 1-2 пъти в годината с богослужения от типа „Подвижен престол“.
 
Смята се, че тези нови моменти биха били полезни за авторитета на Доростолска епархия, както още за просветния и религиозния туризъм в района. Ще бъде потърсена помощ от историци, за да бъдат преоткрити местни информационни масиви за някогашното присъствие в Добруджа на свети монаси, сред които не е изключено да бъде и св. Андрей, с чието име в Румъния е свързан манастир, който е недалеч от Силистра.