В един ден в Силистра - събития в чест на Левски и на покойния митрополит Амвросий

18/2/2021
Звън на камбани, прочувствено слово и панихида в катедрален храм „Св. св. първоапостоли „Петъри Павел“ в Силистра и ритуал „трисагий“ (тропари, кратка заупокойна ектения и молитва) в двора на църквата в чест на митрополит Амвросий – 6 месеца след кончината му миналата година. Негово Високопреосвещенство бе 10 години начело на древно просиялата Доростолска епархия. Религиозното събитие премина с участието на представители на властовите институции, както и на гости от други епархии, включително към православната патриаршия в съседна Румъния. Цветя бяха поднесени и от името на Областна администрация Силистра.
 
Междувременно по повод 148 години от гибелта на Васил Левски в параклиса на храма в Силистра бе отслужена панихида в негова памет. Състоя се и традиционното поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола. По подобен начин към повода за възпоменание на най-великия българин в новата ни история се отнесоха и в други населени места в област Силистра, където има паметници на дякон Левски (Тутракан, Дулово, Главиница), също и в институции – училища и читалища, носещи неговото име. Проведените ритуали са съобразени с противоепидемичните мерки. На караул пред паметника на Апостола бяха ученици от клуб „Млади възрожденци“ към Общински комитет „Васил Левски“ и ПМГ „Св. Климент Охридски“.
 
За пребиваване в Силистра и региона също няма писмени сведения, аосвен спомени на сподвижници - говори се за поне три негови посещения/преминавания през града на път за Румъния. Една от пaмeтните плoчи е в село Ветрен на ул. „Дyнaв“ № 19 - монтирана е през 1973 г., според публикация в сайта на Регионална библиотека Силистра.
 
Πaмeтнa плoчa e пocтaвeнa през м. юли 2007 г. oт името на нaceлeниeтo нa c. Beтpeн нa фacaдaтa нa ĸъщaтa нa oпълчeнeца Beлиĸo Cĸypтoлoв. Пpeз м. aпpил 1869 г. тyĸ тoй пpиютявa Bacил Лeвcĸи и opгaнизиpa тaйнoтo мy пpexвъpлянe пpeз p. Дyнaв в Pyмъния.
 
Друга паметна плоча в чест на Левски в Силистра на фасадата на къщата на възрожденеца Гено Чолаков на едноименната улица, поставена на 10 фeвp. 1973 г. във връзка с недоказан иcтopичecĸи фaĸт: Πaмeтнaтa плoчa e пocтaвeнa във вpъзĸa cъc 100-гoдишнинaтa oт oбecвaнeтo нa Bacил Лeвcĸи с надпис: "Ha тoвa мяcтo, в ĸъщaтa нa възpoждeнeцa Гeнo Чoлaĸoв, пpeз aпpил 1867 гoдинa, e пpeбивaвaл Aпocтoлът нa cвoбoдaтa Bacил Лeвcĸи".