Консултации за състав на РИК Силистра

4/2/2021
В заседателната зала на Областна администрация Силистра бяха проведени консултации за Районна избирателна комисия Силистра във връзка с провеждане на 4 април т.г. на парламентарни избори за избор на народни представители в 45-ото Народно събрание на Република България. Общо 15 е максималният брой на членовете на РИК Силистра, включително неговото ръководство: един председател, двама заместници, един секретар. Предложенията на партиите и коалициите са предварително представени в писмен вид в канцеларията на Областна администрация Силистра.
 
На поканата за участие в консултациите по покана на областния управител Ивелин Статев се отзоваха представители на партии и коалиции, представени в настоящия 44-и парламент. Протоколът с техните предложения – поквотно и поименно, ще бъде пратен за вземане на решение в Централна избирателна комисия. Съгласно него, ПП ГЕРБ има право на 6-има членове, с предложение за председател, за който има съгласие от участвалите в консултациите; Коалиция „БСП за България“ (4, с предложение за секретар); ПП ДПС (2, с предложение за секретар); Коалиция „Обединени патриоти“ (1, с предложение за зам.-председател от ПП ВМРО, за който има съгласие от участвалите в консултациите; отделно има предложение за член от ПП „Атака“); ПП „Воля“ (1, с предложение за секретар).
 
Право на участие в консултациите имаше и Коалиция „Демократична България – Обединение“ (с 1 квота по линия на политическа формация с избран депутат в ЕП през 2019 г.), но техен представител не се яви на консултациите.