Министърът на труда и социалната политика връчи лиценз на Резиденция за възрастни хора в село Межден

7/1/2021
С историческо събитие в социалната сфера за България започна деловата година в област Силистра. На 7 януари бе осъществено дългоочакваното откриване на Резиденция за възрастни хора „Надежда“ в с. Межден, община Дулово.
 
Откриването премина с участието на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, на народния представител Алтимир Адамов, на областния управител Ивелин Статев, на  кмета на общината д-р Юксел Ахмед и на председателя на ОбС Дулово инж. Невхис Мустафа. Част от  тържеството бяха Тодор Тодоров – областен координатор на ПП ГЕРБ, както и представители на различни институции.
 
Г-жа Сачева връчи първия за страната „Лиценз за социална услуга“ на създателката на дома Надя Димова, родом от същото населено място, която досега е работила 20 години във Великобритания. Документът е по влезлия в сила от 1 юли м.г. Закон за социалните услуги, във връзка с който е действаща и Агенция за качество на социалните услуги, издател на лицензите.
 
По информация от министърката, до края на настоящата година ще бъдат закрити 10 заведения за стари хора (от общо 80 в следващите 15 години), чиито ползватели ще бъдат насочени към услуги, подобни на вече стартиралата в дуловското село.
 
В следващия програмен период „Развитие на човешките ресурси“  са отделели над 750 млн. лева за 7 години за т.нар. деинституционализация на социалните услуги, както това вече е завършено относно домовете за деца. За 2021 година бюджетът за социални услуги е 430 млн. лева, което е с 37% повече от миналата година. До 31 май всички общини могат да кандидатстват, за да получат финансови средства по т.нар. „ковид стандарт“.
 
Инвеститорката в Резиденция „Надежда“ сподели пред медиите, че идеята й за нейното изграждане е от преди 7 години, когато е започнала проучване специално в Англия какви домове от този тип има. Капацитетът на резиденцията е 15 души (в момента 3 от тях са вече заети), за който ще се грижи 9-членен персонал. Цената зна един човек месечно е от 950 до 1 400 лева, в зависимост от услугите, които са заявени за ползване от съответния обитател.
 
Гостуващите представители на различните видове власти предоставиха на резиденцията различни подаръци, сред които много стайни цветя, както и оригинален вечен часовник – дар от Областна администрация Силистра. Домакините се отчетоха с музикална програма, изпълнена от деца от детската градина, както и от самодейци към читалището.