1 октомври - Ден на освобождението на Силистра след Крайовския мирен договор между България и Румъния през 1940 г.

1/10/2020

1 октомври е Ден на освобождението на Силистра след влизането в действие на Крайовския договор между България и Румъния от 7 септември 1940 г. В деня на празника областният управител Ивелин Статев и неговият заместник Илиян Великов поднесоха венец пред паметника на цар Борис Трети - "Обединител на Силистра към Отечеството".

Тази година се навършват 80 години от този уникален акт за мирно решаване на териториални въпроси между две страни, макар и все още оспорван от историци и политици от различни поколения, предвид безвъзвратната загуба на Северна Добруджа, като изконна българска земя. На 28.09.2020 г. в пространството пред Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра бе проведена паметна среща на тема "Изпълненият дълг към една премълчаната истина", посветена на годишнината. В нея участваха творци от област Силистра, издали книги за съдбата на Добруджа и за борбата за освобождението й от румънска окупация. Областна администрация Силистра връчи поздравителни адреси на авторите и на всички, които са подпомогнали каузата.
 
Адресати на поздравителните адреси от областния управител на област Силистра Ивелин Статев до автори от Силистра: Румяна Лебедова (доц. д-р), Румен Липчев (доц. д-р), Наталия Симеонова (д-р по история), Йордан Касабов (д-р по етнология), Цветана Цанова, Димитричка Георгиева, Димитрина Христова, Иван Колев, Иван Занов, Михаил Жеков и Пламен Петров (съавтори), Момка Чумпилева.
 
От общини в областта: Петър Бойчев и Анастасия Якова (Тутракан), Мариана Димитрова и проф. д-р Николай Ненов (РИМ Русе ), Тодор Опрев (Добротица), Михаил Гавазов и Петър Кънев (Алфатар), Хабил Курт (родом Босна, сега Силистра), Милка Трендафилова (Калипетрово), Татяна Тихчева (родом Тервел, сега Сребърна), Дафинка Станева (Кайнарджа), Иван Стоянов и Ангел Михайлов (Дулово), Атанас Сивков (родом Окорш, сега Варна), Валентин Събков (Варна), Калина Михайлова (Шуменци) - участник в програмата, Господин Великов (Проф. Иширково), Симеон Бенов (Краново); Иванка Въндева – самодейка от НЧ „Ведрина“ – кв. Попово, Алфатар участни в програмата.
 
Институционални поздрави: „Държавен архив“ (тематична изложба), Регионална библиотека „Партений Павлович“ - организатор на проявата, НЧ „Христо Смирненски“ (село Ситово) – участник в програмата; Христо Христов (секретар на филателното дружество в Силистра) - тематична юбилейна изложба.
 
Част от събитието - едно от десетте в областта по темата от м. юли насам, бяха фотодокументалната изложба на Държавния архив Силистра и 8-ата изложба "До/руджа" на Филателно дружество "Димитър Дончев" Силистра.
 
В тях са включени материали, документи и снимки, отразяващи първите стъпки на българската административна власт в Силистра. Експозицията на архива, заедно с автентични документи, е на разположение в една от залите на архива на ул. Генерал Скобелев в крайдунавския град, а филателната е на първия етаж в библиотеката до 9 октомври.
 
Хронология на събитието от преди 80 години:
 
* На 1 октомври в града влизат българските освободителни войски, предвождани от ген. лейтенант Георги Попов, началник на ІІІ Българска армия и генерал-управител на Южна Добруджа. Посрещат ги под специално построена арка инж. Петър Иванчев, първият кмет на града. Хористи от музикално дружество “Седянка” пеят марша “О, Добруджански край”. Силистренци последни от всички южнодобруджанци посрещат свободата, но единствено те празнуват 3 дни своето национално освобождение.
 
* На 2 октомври пристига Доростоло – Червенския митрополит Михаил, който след две десетилетия за първи път на български език отслужва тържествен молебен в църквата “Св. Св. равноапостоли Петър и Павел”. На 3 октомври в Силистра, за първи път, тържествено се отбелязва и Денят на възшествието на цар Борис ІІІ на българския престол. Състоял се е парад на военните части от гарнизона в града.
 
* Важен момент, свързан със събитията от преди 80 години, е създаването на Общогражданския комитет за стопанско и културно повдигане на Силистра в дните между 15 и 20 септември 1940 г. По негово решение е сформиран и Силистренския временен комитет “Ад – хок”. Документи от дейността на тези комитети са показани в изложбата.
 
Сред експонатите е отредено и нужното място на документи и снимки от честванията на първата годишнина от освобождението на Южна Добруджа на 1 октомври 1941 г. След отбелязването на 50-годишния юбилей на Силистренското педагогическо училище, тържествено е открит бюст паметниu на Стефан Караджа. Вестник “Подем” най-подробно отразява тържествата в Силистра по случай годишнината.
 
На 1 октомври е първата по рода си в Силистра Национална академична кръгла маса, проведена в  археологическата експозиция на Регионален исторически музей Силистра. Организатори са Филиал Силистра с директор доц. д-р Румяна Лебедова, който е към Русенски университет „Ангел Кънчев“. Участващите в двата модула  („наука и образование“ и „Добруджа в културата и историята“) 25 доклада за публикувани в 12-ата книга от поредицата „Известия на Научен център „Св. Дазий Доростолски“ с ръководител доц. дфн Тодорка Георгиева, инициатор и партньор в провеждането на форума.