Областна администрация участва в тържествени събития в деня за празник на Силистра

14/9/2020
На 14 септември – Кръстовден – Празник на Силистра, в града бяха проведени две тържествени публични събития. Едното от тях бе освещаване и откриване на паметна плоча по случай 80-ата годишнина от влизането в действие на Крайовския мирен договор от 1940 г., благодарение на който Южна Добруджа е възвърната към България.
 
Областният управител Ивелин Статев и членовете на неговия екип бяха сред участвалите в деловия момент, инициатор на който е проф. д-р Иван Гаврилов от София – дългогодишен партньор на община Силистра в осъществяването на различни благородни инициативи.
 
От името на Областна администрация бе поднесен венец с надпис „Вечна слава“. В ритуала се включиха много граждани, както още представители на Клуб „Традиция“, на Градски духов оркестър и на отец от Доростолска епархия. Словото произнесе кметът на общината д-р Юлиян Найденов, а поздрава бе от страна на д-р Гаврилов от името на всички, съдействали за осъществяване на инициативата му, сред които и г-н Тодор Тодоров.
 
По-късноносителят на наградзата "Будител на 2018 г.", дадена му от община Силистра, връчи на община Силистра и на РИМ Силистра копие от рядка икона, портрет на генерал Владимир Вазов и етническата карта на Южна Добруджа през 1915 г., от която е видно, че тогава преобладаващият етнос е на българите добруджанци.
 
По същия начин бе изразено преклонение пред саможертвата на знайни и незнай воини и граждани навръх датата на приема на договора – 7 септември, на плочата в Дунавския парк, посветена на същото събитие, както и на стогодишнината на Добруджанската епопея край Тутракан през 1916 г.
 
Над 30 в 15 населени места в област Силистра има паметници, барелефи и паметни плочи с надписи, посветени на събития по времето на румънската окупация на Силистра и областта в периода 1919-1940 г. По повод годишнината на Крайовския договор предстоят и три събития в Крайдунавска Добруджа в края на м. септември и в началото на м. октомври – две в Силистра и едно в Тутракан.
 
В деня, отреден за празник на древния град на р. Дунав, бе спазена и традицията с провеждане на тържествено заседание на Общински съвет Силистра, свикано от д-р Мария Димитрова като негов председател. Слова произнесоха д-р Найденов, областният управител Ивелин Статев, евродепутатът Емил Радев, народният представител Александър Сабанов и митрополит Антоний – временно управляващ православната епархия с център Силистра.
 
В изпълнение на вече взети решения на ОбС Силистра от предишно заседание, бе проведена церемония по награждаване на Явор Георгиев – председател на НС на фирма „Първи май“ Силистра, със званието „Почетен гражданин“ (от негово име наградата взе Марин Калушев, който прочете благодарствен адрес на наградения); награди „За граждански принос“ бяха връчени на няколко личности - Свилен Стоянов,  Руси Русанов, Ангел Емилов, Сава Савов, Колю Драгнев, и една колективна – на ветерани плувци Плувен клуб "Доростол мастърс", както и за "Студент на годината" на Вяра Жекова от РУ "Ангел Кънчев" - Филиал Силистра.