Областният управител поздрави ДКТ Силистра за тематичен спектакъл

14/9/2020
В навечерието на първия учебен ден на новата учебна година бе премиерата на новия спектакъл на ДКТ Силистра "Не пресичай на червено!", определян като полезен, образователен и весел, тъй като в рамките на 45 минути съдържа поднесена по забавен начин информация за безопасността на движение по пътищата. Негов създател е Панайот Цанев.
 
По време на премиерата бе представено публично специално подготвеното ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СИЛИСТРА ИВЕЛИН СТАТЕВ ПО ПОВОД „ДНИ НА БЕЗОПАСТНОСТТА НА ПЪТЯ В БЪЛГАРИЯ И В ЕВРОПА“ (16-22 септември 2020 г.).
 
Пълният текст е на сайта на Областна администрация Силистра на адрес: http://silistra.government.bg/OA-SILISTRA/home.nsf/pages/bg/NT0001AA4A?OpenDocument.
 
Анотация на спектакъла: „Весел светофар ‐ шоу за безопасност на движението, което включва игри и състезания с участието на децата. Сценарият следва указанията на правилника за движение по пътищата, както и чии указания и в какъв ред се изпълняват от помощниците на пътя ‐ регулировчик, светофар, пътни знаци, улична маркировка. По всяка от темите има бързо запомнящи се и леснозапеваеми песни.
 
Сьс стихчета, които децата заучават по време на представлението, се обръща специално внимание и на това кьде и как трябва да се движат, ако няма тротоар, светофар или пътни знаци. С игра и стих се напомня на малките колоездачи къде трябва да карат велосипеди,кои знаци, които е хубаво да познават. Демонстрира се задължителната екипировка на колоездача, как трябва да се поддържа велосипедът в техническа изправност.
 
В отделна демонстрация се обръща внимание на учителките как трябва да пресичат с деца уличното платно, какъв знак трябва да носят и за значението на светлоотразителните жилетки. В шоуто с музикален клип и игра се акцентира на тел. 112, който трябва да бъде ползван при ПТП и друг проблем на пътя.. Времетраенето на шоуто е в рамките на учебен час и е в изключителна помощ на педагозите и учителите за усвояването на правилата за движение от децата".