ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СИЛИСТРА ИВЕЛИН СТАТЕВ ПО ПОВОД „ДНИ НА БЕЗОПАСТНОСТТА НА ПЪТЯ В БЪЛГАРИЯ И В ЕВРОПА“ (16-22 септември 2020 г.)

11/9/2020
ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СИЛИСТРА ИВЕЛИН СТАТЕВ ПО ПОВОД
„ДНИ НА БЕЗОПАСТНОСТТА НА ПЪТЯ В БЪЛГАРИЯ И В ЕВРОПА“
(16-22 септември 2020 г.)
 
Уважаеми родители, учители, госпожи и господа, скъпи деца и подрастващи от област Силистра, човешкият живот и здравето са най-важното за всеки от нас, но за тяхното съхраняване сме зависими както от собственото си поведение, така и от отношенията между хората – вкъщи, на улицата, на работното място, по пътищата, по време на публични събития от най-различен характер.
 
За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, защото в страните от европейския континент цената за нечие непремерено поведение в конкретна ситуация всеки ден струва поне  70 човешки живота. От 2016 г. до 2019 г. проектът бе реализиран от TISPOL – Европейска мрежа на службите на пътна полиция, под наименованието Европейски ден без загинали на пътя. По всички направени изводи е постигнат значителен успех, благодарение на призиви от страна на институции, както и на конкретни акции.
 
През 2020 г. кампанията, чийто старт бе на 1 юли с подкрепата от правителството на ЕС – Европейската комисия, се провежда като Дни на безопасността на пътя и е в периода 16-22 септември, съвпадайки с Европейска седмица на мобилността. „Остани жив! Пази живота!“е мотото на кампанията за България през 2020 г.
 
Според организаторите от ROADPOL, за жертвите на пътя отговорността е на всички, поради което призовават за внимание при участие в движението по пътищата  да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди.
 
Под патронажа на министъра на МВР Република България се включва активно в проекта в съответствие с приетите мерки за ограничение на разпространението на коронавируса. 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя. Главен координатор е Главна дирекция „Национална полиция” (интернет страницата на „Пътна полиция“ e на адрес: https://www.mvr.bg/opp/).
 
Към момента на страницата на проекта на адрес: https://www.roadpolsafetydavs.eu/ са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. Всеки може да се включи, организирайки свой собствен Ден на безопасността на пътя през тази седмица, кампании, събития и дейности, споделяйки резултатите с организаторите. Взето е решение всяка година една държава, членка на ROADPOL, да бъде домакин на събитието. През 2020 г. главното събитие е планирано за 16 септември в гр. Майнц, Германия, за да премине онлайн.
 
МВР и партньорите посвещават на дните различни активности, в т.ч. преди и след седмицата: регистрация, даване на обещания за безопасно поведение на пътя чрез попълване на формуляр, който може да бъде намерен на посочената по-горе страница на проекта; организиране на събития с публикация на интерактивната карта, участие в кампанията чрез социалните медии; разпространение на „Нулата“ (снимка, видео, друга илюстрация, изобразяваща с ръце символа за нула загинали при катастрофи на пътя) на всеки – личност, организация, група, обещал да бъде част от Дните на безопасността на пътя; популяризиране на Деня без загинали на пътя в средствата за масово осведомяване.
 
Мотото и визията на ROADPOL може да се разпространяват чрез осигурените средствата за комуникация, с които партньорите разполагат и боравят. На официалната страница на RODARPOL на адрес: https://www.roadpolsafetvdays.euA и на, може да бъде намерена допълнителна информация както за настоящата кампания, така и за активността на българските участници през изминалите години.
 
От статистическите данни за м. август на МВР Силистра е видно, че съгласно разпределението на ПТП по общини и видове няма изразена ясна тенденция за участъци с концентрация на произшествия или конкретни видове такива, и все пак става ясно, че най-голям брой ПТП с ранени има на територията на община Силистра. По брой – 31 ПТП за месеца срещу 32 за същия период на миналата година, но и за двете години по 10 са тежките от тях.
 
През месец септември се активизира общественият живот – стопанската година започва своя нов кръговрат, децата тръгват на училище, движението на автомобили в градовете и по пътищата на страната става по-интензивно. Това изисква по-голяма отговорност от всички, които са на улиците в населените места, включително и по кръстовищата, както и в извънградските дестинации.
 
Нека в първите часове на новата учебна година на класните ръководители обърнем внимание на проблема, акцентирайки за момента върху кампанията за безопасност на пътя. Така, както го направи Драматично-куклен театър Силистра със своята постановка „Не пресичай на червено!“ - образователен спектакъл на Панайот Цанев, който е подходящ за всички възрасти, но най-вече за децата и подрастващите.
 
Спектакълът е едновременно предупреждение и осведомление по гореща тема, която става все по-актуална, предвид забързания ни начин на живот и заради увеличения брой на моторните превозни средства на пътя, при това все по-модерни и все по-скоростни. Да пожелаем успех на театралите, за да могат чрез творчески средства да покажат на всички нас как е правилно да се постъпва, както и какви трябва да са отношенията между участниците в движението на пътя, за да няма изгубен без време човешки живот.