Областна администрация Силистра съпричастна към патриотичните събития в Силистра и областта на 6 и 7 септември

7/9/2020
Областна администрация Силистра стана съпричастна към събитията в общините от Крайдунавска Добруджа във връзка с Ден на Съединението и 80-ата годишнина от Крайовския договор, възвърнал Южна Добруджа към майката родина България.
Областният управител Ивелин Статев и неговият заместник Илиян Великов се включиха на 6 септември в индивидуалното за различните административни и неправителствени организации в Силистра поднасяне на венци в чест на празниците, символизиращи съединението на изконни български земи през 1885 г., както и на Добруджа 55 години по-късно.
В същия ден в Мемориален комплекс гробница Шуменци 1916 представителите на държавната власт в областта също бяха сред участниците в поредното възпоменание в памет на загиналите български войници и офицери по време на битката за Тутраканската крепост в рамките на боевете на Добруджанския фронт преди 104 г.
В деня на повторното освобождение на Добруджа, наричано още Второ Съединение на България (7 септември 1940 г.), г-н Статев и г-н Великов бяха сред участниците в откриването в село Ситово на паметна плоча, свързана със събитието. 
В селата Ситово, Слатина, Добротица, Поляна и др., и до днес живеят потомци на хиляди преселници, както и на местни жители, на които съдбата е отредила повече от десетилетия живот в окупация от чужда държава. 
Идеята за плочата е на проф. д-р Иван Гаврилов от София и на Никола Георгиев - в миналото кмет на общината и председател на ОбС, и е подкрепена от Народно читалище „Христо Смирненски - 1940 г.” - съорганизатор на откриването, заедно с общината.
Паметната плоча е изградена с дарителски жестове освен на господата Гаврилов и Георгиев, още на местни патриоти, като Велко Великов, Муса Мусов, Тодор Плугаров, Деспина Енева, Огнян Енчев, Милен Петрушев и Йовко Йовчев.  
В 15 населени места в областта са разположени близо 30 паметници, отбелязващи събития от 1916 до 1940 г., когато е т.нар. румънски период  в развитието на два настоящи административни региона с центрове Силистра и Добрич.
Паметниците, паметните плочи и барелефите на личности са градени от 1941 г. насам, като най-активно това е ставало през 80-те години на миналия век. Както и през последните няколко години, когато по този начин, както и с книги – документални, научни, изследователски, краеведски, художествени и др., се отбелязват годишнините от Крайовския договор.
На 14 септември – навръх големия християнски празник Кръстовден, когато е и Празникът на град Силистра, също предстои откриване на паметна плоча за освобождението на Добруджа преди 80 години, като по решение на Общинския съвет е предвидено тя да е в градинката край кръстовището на бул. „Македония” и ул. „Дръстър”.