Ще чистим България без нарочен ден, призивът в 2020 г. е за всекидневна грижа към средата, в която живеем

11/8/2020

Най-мащабната национална доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно“ тази есен няма да бъде проведена под формата на традиционното масово почистване на страната. В условията на спазване на противоепидемични мерки bTV Media Group отправя призив за всекидневна грижа към средата, в която живеем, съчетана с отговорност един към друг.

„Стремежът ни е да съхраним постигнатото в кампанията през годините и да го надградим, като мотивираме хората за още повече нови добри дела. Призоваваме ги да почистят градинките и любимите си места за отдих, да организират семейни пикници с нулев отпадък, да боядисат пейките пред блока, да засаждат дървета, да поставят къщички за птици и да предават нататък добрия пример всеки ден“, коментира Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти” в bTV Media Group.

Като част от глобалното гражданско движение „Let’s Do It World”, кампанията „Да изчистим България заедно“ ще продължи да подкрепя усилията на доброволците в Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2020) и да популяризира разнообразните възможности за подобряване на средата на живот.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2,5 млн. доброволци са чистили страната, събирайки според МОСВ 94,3 т отпадъци (образно това са над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”); премахнати са над 18,8 хил. сметища в цялата страна.

На база постигнатите резултати в хилядите акции по чистене, облагородяване и залесяване през 2019 г., инициативата получи световно признание за обединяването на най-голям брой доброволци на глава от населението в името на зелената идея – 6,2%, сред 180 държави, участващи в голямото почистване на планетата.

Във всички досегашни кампании област Силистра е сред най-активните в страната, особено това се отнася до община Тутракан, но добро впечатление на организаторите винаге е правело, че и в малките общини броят на участниците и свършената работа е над средната за общността.