Заседание на Областен кризисен щаб Силистра във връзка със заповед на МЗ с мерки срещу коронавируса

10/7/2020
В Областна администрация Силистра бе проведено заседание с представители на институции, членуващи в Областен кризисен щаб. Заседанието бе водено от зам.-областния управител Стоян Бонев. Разгледани бяха теми, свързани с изпълнение на мерките, разписани със заповед на министъра на МЗ от 9 юли 2020 г. (РД-01-393).
 
Директорът на РЗИ Силистра д-р Теодора Начева разясни подробно пред присъстващите предписаните мерки, акцентирайки върху необходимостта от контрол по тяхното изпълнение, за което е предвидена месечна отчетност във вид на констатации и на резултати от проверките. Още в предстоящите почивни дни предстоят съвместни акции по обекти с участието на представители на различни институции – РЗИ, ОДМВР, ОПУ, Инспекция по труда, ОДБХ и др., а при възможност и със служители от общините.
 
От изявлението на ръководителя на здравната инспекция стана ясно, че през последните дни има известно раздвижване на заразени с коронавирус в областта, като засега случаите идват „отвън“, т.е. от огнища в други краища на страната. Последният случай е на млад мъж, върнал се от Германия, но живеещ в Пловдив, който след положителната си проба е преценил, че е добре да се изолира в апартамент на роднини в Силистра. Тъй като наблюдението е по местопребиваване, той автоматично става ангажимент на инспекторите от РЗИ Силистра. Всеки ден те работят по нови сигнали, по които се правят проверки.
 
Направен бе преглед на министерската заповед, валидна от 10 до 15 юли. Очертани са няколко групи от събития, по провеждането на които са необходими ограничения в мащабите: спортни и културно-развлекателни дейности; тържества (сватби, кръщенета и др.). Наблюдението им, включително с непосредственото участие на кметските власти, цели ограничаване на възможностите за излизане от предписаните мерки, за да няма причини за възникване и развитие на огнища на зараза с коронавирус.
 
Препоръчителна е проявата на принципна взискателност на проверяващите органи, а от страна на общините – и изявена чувствителност, за да не се получи развитие на болестта в област Силистра. От РЗИ потвърдиха, че продължава ангажиментът към санитарната инспекция на ГКПП Силистра, както и че вече разполагат с работещи модели за съвместна работа с останалите ангажирани с проблема институции в името на грижата за здравето на гражданите, както и за респект пред тях за осъзнаване на необходимостта от спазване на мерките.
 
Директорът на ОДБХ Силистра д-р Себахтин Халид запозна накратко участващите в заседанието на Областен кризисен щаб, че на 25 юни са взети 15 проби от животни в село Сребърна, предвид това, че е близо до р. Дунав, и в 9 от тях е открита западнонилска треска, която е вирусно заболяване, пренасяно от комари и от кърлежи в много по-редки случаи.