Информация от РЗИ Силистра, заповед на МЗ

10/7/2020
Млад мъж с положителен тест за коронавирус, доказан след лабораторно изследване в населеното място, откъдето идва в крайдунавския град, е новият „случай“ в Силистра, попаднал в Единния национален портал coronavirus.bg, съобщиха от РЗИ. Тъй като е част от уеб-базираната система, независимо че е привнесен отвън, той подлежи на наблюдение от тукашните здравни инспектори. Мъжът се е изолирал в жилище на близки, необитаемо от други хора. За него се знае, че е без симптоми и клинични оплаквания. Няма информация лицето да е имало връзка с хора от града.
 
От сайта на МЗ: Считано от 10 юли не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.
 
Това се посочва в издадената днес Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г. на министъра на здравеопазването.
 
На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.). 
 
Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.
 
В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.
 
Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.
 
С пълния текст на Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г., която влиза в сила от 10 юли, можете да се запознаете на адрес в интернет страницата на МЗ: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/07/09/rd-01-393.