Крепостта край Силистра заработи за посетители

8/7/2020
Регионален исторически музей Силистра откри първата си изложба в превърнатите в експозиционни зали бивши спални помещения на крепостта „Меджиди табия“, градена в периода 1837-1850 г. в навечерието на поредната Руско-турска война. Крепостта е единствена по рода си в България от този период, съхранена почти в първоначалния си вид. Тя е била арена на военните действия по време на Кримската война (1853-1856).
 
Близо 20 години крепостта, която в момента е със статут „публична общинска собственост“ върху земя от Държавен горски фонд, бе стопанисвана от частно лице с договор към община Силистра, приключил миналата есен. Занапред ще е към Регионалния музей с директор д-р Николай Тодоров, за да бъде всеки ден на разположение на посетителите, посрещани от служители на музея.
 
В откриването на изложбата участваха областният управител Ивелин Статев – ръководената от него администрация през последните 3 години оказа необходимата логистична и административна помощ, д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, който връчи ключа на крепостта, върнат в Силистра преди повече от половин век, след като е бил дълги години в Русия; представители на Общински съвет Силистра, гости от Русе и др.
 
В стартовата изложба достойно място заемат 23 табла със снимки и информация, посветени на крепостта и на град Силистра от предишни векове (11 витрини за излагане на материали и музейни експонати са дар от Регионален исторически музей Русе с директор проф. д-р Николай Ненов). За първи път са представени документи със сведения, намерени през последните години в музеи, книгохранилища и библиотеки от Франция, Австрия, Турция и др. страни.
 
 Работно време с посетители: 10 - 17:30 часа. Входна такса: 5 лева. За ученици и пенсионери е от 1 лев. За повече информация: 0878967468.