Нова организация за движение извежда тежкотоварните автомобили извън град Силистра

17/6/2020
В Областна администрация Силистра по покана на областния управител Ивелин Статев бе проведено заседание с представители на регионални и местни управленски структури във връзка с намиране на временно решение на проблема с преминаващите през града тежкотоварни автомобили на път за ГКПП Силистра.
 
Повод за срещата бе отговор от Агенция „Пътна инфраструктура“ София на писмо, изпратено от ОбС Силистра, с което се изисква предложение за нова организация за движение на тежкотоварните автомобили, за да не преминават през град Силистра.
 
Отговорът от АПИ е по повод взетото през м. февруари т.г. решение от местния законодателен орган – Общински съвет Силистра, изискващо „временно да се преустанови движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т по бул. „Седми септември“, ул. „Добрич“ и ул. „Дръстър“ в участъка на път I-7 Силистра - Шумен от км. 0+160 до км. 2+720 до пускане в експлоатация на Фериботния терминал „Силистра – Кълъраш“.
 
През м. май трябваше да заседава Смесената българо-румънска експертна комисия по корабоплаването по р. Дунав, от решенията на която зависи придвижването на проблема с работата на ферибота по повод заявката на румънски оператор от 2019 г. за експлоатация на съоръженията на Ферибота. Световната пандемия покрай коронавируса, довела до затваряне на граници между държавите, включително между България и Румъния, не позволи провеждането на заседанието.
 
Във връзка с писмото от АПИ на община Силистра и Областно пътно управление е възложено със съвместни действия да изработят проект, съгласуван с „Пътна полиция“ при ОДМВР Силистра, чрез който да бъде пренасочено движението на тежкотоварни автомобили откъм направлението Варна/Добрич и отклоняване на движението откъм Шумен в посока „Дунав мост“ и съответното ГКПП при Русе. Новата схема за движение може да бъде създадена само от лицензиран проектант чрез възложение от община Силистра.
 
Областният управител призова всички институции, имащи отношение към решаване на проблема, да проявят динамичност в своите действия и при необходимост от допълнителна координация с други органи на централно ниво да потърсят съдействие от Областна администрация като представител на държавната власт на територията на областта.
 
От името на присъствалите на заседанието представители на гражданството д-р Недко Белев припомни някои от тревожните моменти - основание за общинските съветници от ОбС Силистра да вземат преди близо 4 месеца важното решение, станало повод за реакция от страна на централната власт. Сред проблемите: високата скорост на тежкотоварните автомобили преди влизането им в града, замърсяването на териториите край републиканския път, както и на въздуха като цяло; регистрираният шум (70-150 децибела) в жилищните райони преди граничния пункт, опасностите от катастрофи и др. Той призова органите на ОДМВР да бъдат по-строги към водачите на този род автомобили, за да не стават причина за ПТП с други автомобили и хора.