Обобщена информация по повод противоепидимичните мерки в област Силистра

27/4/2020
От ОДМВР Силистра съобщават, че продължава дейността на денонощните контролно-пропускателни пунктове, обхващащи основните пътни артерии Силистра - Варна, Силистра - Русе и Силистра - Шумен, в изпълнение на заповед 20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.
 
През периода от 25-27.04.2020 г. при извършване на проверки и контрол на поставените под карантина лица от страна на ОДМВР Силистра има установен един случай на неспазване на наложена карантина на територията на град Силистра. По случая се извършва проверка в РУ Силистра, материалите от която ще бъдат докладване на РП Силистра. Установени са и 33 случая на извършени нарушения по отношение на въведените забрани за неносене на предпазни маски на обществени места, съгласно заповед от МЗ.
 
От сайта на МЗ: Със своя заповед министърът на здравеопазването разрешава посещения на градски паркове и градини на следните лица: - деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на  семейството, но не повече от двама възрастни всеки ден (9,30 - 18,30 ч.); - собственици на кучета, но не повече от един – всеки ден до 9,30 ч. и след 18,30 ч.
 
Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктно спазване на  противоепидемични мерки: предпазни маски, физическа дистанция от 2,5 м, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижване по обозначени маршрути.
 
Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.
 
Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки, и съоръжения - на открити и закрити обществени места.
 
На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.