Заседание на Областен кризисен щаб Силистра във връзка с коронаровируса

24/4/2020
В Областна администрация Силистра по покана на областния управител Ивелин Статев бе проведено заседание на Областен кризисен щаб по проблемите с коронаровируса. Пред присъстващите докладваха представители на РЗИ, ОДМВР, ГПУ, община Силистра, МБАЛ Силистра и МБАЛ Дулово.
 
Потвърдено бе, че в ОАРИЛ в областната болница в момента са трима пациенти, заразени с коронаровирус – семейството от село Сребърна, както и хоспитализираната на 21 април лекарка невроложка, заразила се при престой в болнично заведение в София. Тези дни предстоят вторите проби на англичанина, който е на апаратна вентилация, както и на съпругата му, която е с по-добри показатели на здравословното си състояние. Екипи от лекари, медицински сестри и санитари са на разположение на тримата пациенти по 24 часа в денонощието.
 
Междувременно с предписание „карантина“ са 20 контактни лица, които са минали прегледи на 16 април при д-р Славова, сред тях и присъствалата на прегледите медицинска сестра, както още и двамата родители на невроложката. Установено е, че прегледите са извършени при ползване на предписаните предпазни средства. В РЗИ са оставени за съхранение копия от издадените документи за извършени медицински дейности. Установени са други 7 души, получили от нея становища по различни проблеми, като при проведените обстойни разговори нито един от тях не е заявил, че има оплаквания, поради което не им е предписана карантина.
 
На ГКПП Силистра, където обстановката се определя като спокойна, продължава дейността по проверка съгласно предписанията на преминаващите (40-80 на ден). Действат и 4-те КПП-та за вход/изход от Силистра като областен град. До Районна прокуратура Силистра са пратени сведения с предписания за 23 случая на преминали през тях, предвид разминавания между декларираните и проверените в декларациите.
 
Карантинираните лица в област Силистра преминават по две проверки на ден, съобщават от ОДМВР. По справката на РЗИ Силистра към 24 април с натрупвания в карантина са били или и понастоящем са общо 1 640 лица (в момента реално 343 души, а за 1 297 карантината е преминала без оплаквания). Общо 1 331 души достигна цифрата на предписанията на граничните власти и на други институции относно лица, имали контакти с болни.
 
Община Силистра продължава да съдейства с каквото е необходимо на институциите. В събота и неделя двама представители от Инспектората на общината ще бъдат в помощ на екипите на ОДМВР във връзка с контрола в града относно посещение на паркове и места, където се събират хора, както и по повод задължителното носене на предпазни маски.