Обстановката в област Силистра в изпълнение на противопидемичните мерки

13/4/2020
Обобщаващ материал по информация до Областен кризисен щаб от РЗИ, ОДМВР, общините в област Слиистра и др. институции. От РЗИ съобщиха, че към 13.04.2020 г. в задължителна карантина и съответно наблюдение в област Силистра са 1 385 лица. Общо 871 са предписанията за български граждани, пропуснали контрола на други граници, в т.ч. по данни на ОДМВР, общините и др. За 912 души карантината е преминала без оплаквания. Продължават проверките според предписанията на МЗ във вид на противоепидемични мерки.
 
От други съобщения до Областния щаб става ясно, че по информация няма констатирани нарушения. Лицата в карантина, които са без лични лекари, получават консултации по телефона. Продължава дежурството на ГКПП Силистра на служители на РЗИ и РЗОК, както и работата на дежурен инспектор от РЗИ за въпроси и отговори на тел. 0879 170 186.
 
В периода 13-15 април пазарите работят при стриктни мерки за безопасност,  вкл. с изискване за отстояние от 2 м между клиентите и продавачите, както и след направена дезинфекция. От 16 април пазарите ще бъдат затворени до второ нареждане. Мерките са съгласно заповед на здравния министър (http://www.mh.government.bg/…/zapoverd-01-199-11-04-2020.pdf).
 
От Фейсбук-страницата на община Силистра разбираме още, че в четвърта седмица по ред улиците са обработвани с дезинфектант от почистващата общинска фирма „Синева”. По график започна третирането с препарата „Ротрин 200” срещу разпространението и на кърлежи в прилежащи терени със зелени площи към детски ясли и градини, социални институции, междублокови пространства, Дунавския парк и др.
 
В периода 7-14 април представители на община Силистра и служители на БЧК раздадоха индивидуални хранителни пакети с по 30 кг продукти от първа необходимост на 276 лица, определени от Агенция за социално подпомагане,.