Мерки в община Силистра - на пазара и във връзка с Великден

9/4/2020
На територията на община Силистра са предприети дейности за спазване на извънредните мерки по повод разпространението на  Covid-19. Формирани са два потока на вход и изход за граждани на територията на Общинско предприятие „Пазари“ в Силистра, съгласно разпореждане на МЗ. Работещите пазарни маси са на отстояние над 2 м една от друга. С цел регламентиране на разстоянието между продавача и клиента е маркирано върху алеите място на стоеж, обозначено с блажна боя.
 
Ще бъдат поставени и указателни табели за движение на клиентите на пазара. Заповед №338/01.04.2020 г. регламентира: два пъти на ден да се прави дезинфекция на всички работни места, т.е. на и около пазарните маси. Със Заповед №321/ 16.03.2020 г. е посочена необходимостта от носене на предпазни средства от страна на всички продавачи, за които е задължителна личната дезинфекция.
 
Работи се по идеята в Силистра като център на Доростолска епархия традиционната Великденска литургия в полунощ на 18 срещу 19 април 2020 г. да бъде излъчена онлайн в интернет с цел да се ограничи броят на хората в и около катедралния  храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ в областния град. В дните, предшестващи празничния цикъл Лазаровден и Цветница, община Силистра ще финансира и извърши дезинфекция пред и в църковните храмове в гр. Силистра, с. Айдемир и с. Калипетрово.
 
Всеки ден се прави обиколка от страна на кмета на общината на контролно-пропусквателните пунктове на вход/изходите на rpад Силистра и се доставят предпазни средства и дезинфектанти. За времето на функциониране на пунктовете са монтирани кошове за смет и други полезни съоръжения.