РЗИ Силистра: 1 158 души в областта са в карантина

6/4/2020
Справката на РЗИ Силистра показва, че към 6 април в областта има 1 158 лица под карантина по причина на завръщането им от страни, в които има случаи на COVID-19, и съгласно заповед на МЗ в това отношение. За 545 души карантината е приключила без оплаквания, т.е. без проява на характерната за болестта клинична картина. По списъци от ГКПП, ОДМВР и от общините в област Силистра на 396 лица са връчени предписания съгласно изискванията. Данните за тях са в националната уеб-базираната система за координация между МВР и РЗИ, както и на други институции, за чието ползване е проведено обучение.
 
Поредната информация от община Силистрва потвърждава, че продължава изпълнението на всички въведени противоепидемични мерки по повод разпространението на вирусната инфекция, станала причина за въвеждане на извънредно положение в страната, продължено до 13 май. Доброволците от БЧК Силистра ще извършват и занапред обиколки на територията на целия град с призив всички да се приберат по домовете си – последните им акции засега са в отминалите почивни дни.
 
Отдел „Инспекторат“ всеки ден контролира спазването на заповедите на властите. Общината подпомага дейността на длъжностните лица по полицейските пунктове, разположени в посока на съседните областни градове - осигурени са допълнителни количества предпазни и санитарни средства, вкл. за работещите на ГКПП Силистра.
 
Поставени са на видно място предупредителни табели на всичките 9 входа за влизане в Дунавския парк, както още по спортни площадки, беседки и др. С ограничителни ленти са заградени подходите към крепостта „Меджиди табия“, където също са недопустими разходките. Забраните важат и за междублоковите пространства, за местата около кварталните магазини, където се събират групи от xopa.
 
Съобщение от община Силистра: Уважаеми съграждани, напомняме Ви, че в условията на извънредно положение и при спазване на предписанията на здравните органи, Община Силистра разшири обхвата на услугите, предоставяни от Домашен социален патронаж и Патронажна грижа с цел осигуряване на подкрепа на всички нуждаещи се лица на територията на община Силистра, а именно: - Самотно живеещи възрастни хора, без близки и роднини в населеното място; - Хора с увреждания, които нямат личен или социален асистент, домашен помощник или асистент по Закона за личната помощ; - Възрастни хора, живеещи в населени места без търговски обекти и редовен обществен транспорт; - Лица, които са в карантина.

Предоставят се следните услуги: - закупуване на хранителни продукти и вещи от първа необходимост със средства на потребителите; - заплащане на месечни сметки на електрическа и топлинна енергия, вода, телефон и други разходи; - съдействие за снабдяване с предписани лекарства.

Всички нуждаещи се лица на територията на община Силистра могат да получат необходимата помощ като се свържат с екипите на Патронажна грижа и Домашен социален патронаж и на посочените по-долу телефони за връзка. Телефони за връзка: 0879 630 449 и 0879 630 457 – Патронажна грижа, 086/823 164 – Домашен социален патронаж.

Община Алфатар продължава да предоставя социални услуги на общо 460 души по проекта „Топъл обяд" и чрез Доматен социален патронаж. Служителите от общината и членове на Доброволното формирование в Алфатар осигуряват закупуване на храни, стоки от първа необходимост и лекарства по заявки от възрастни xopa и инвалиди, които нямат близки на територията на общината. В единствената аптека в общината, която е в общинския център, регулярно са зареждани лекарства, включително и по заявка на гражданите. Към настоящия момент не са съставяни актове от длъжностните лица, определени със заповед на кмета на общината, за установено нарушение на заповеди на министъра на здравеопазванего, директора на РЗИ Силистра, респективно на заповеди на кмета на общината, свързани с въведедените мерки срещу разпространение на коронавирус COVID-19. Няма струпване на xopa и няма видими следи на паника и безпокойство у тях, предвид наложените противоепидемични мерки. Не е констатирано нарушение на обществения ред в общината, пряко или косвено свързано с тях.