738 в област Силистра са под карантина, 141 са вече извън нея - без оплаквания

30/3/2020
По съобщение от РЗИ Силистра: към 30.03.2020 г. в Силистренска област под наблюдение и 14-дневна домашна карантина са поставени общо 738 лица, завърнали се от страни, фигуриращи в заповедите на МЗ във връзка със случаи на COVID-19 в тях. Към същата дата на 219 са връчени предписания по информация от дежурните инспектори на ГКПП Силистра, от съобщения от ОДМВР, както и от общините. Причината е, че са пропуснали граничен контрол. За 141 лица карантината е приключила и и нито един от тях не е  съобщил за клинични оплаквания.
 
Данните са за пристигащите в България граждани се въвеждат в уеб-базирана информационна система с наименование „Регистър на поставените под карантина и диагностицираните с COVID- 19“, като целта й е наблюдение и 14-дневна домашна карантина. На този етап в нея са всички лица от област Силистра с текуща и изтекла карантина).
 
Очаква се да стартира интеграционна възможност в системата, осигуряваща достъп на структури на МВР. По този начин ще се осъществи автоматично генериране на електронно съобщение до личните лекари. До пълната интеграция на информационната система предоставяме списъци с данни за поставените под карантина лица на ОДМВР-Силистра и Бюро по труда Силистра, както и на общинските администрации н 7-те общини.
 
Дежурствата на ГКПП Силистра продължават, както и 24-те часови дежурства на инспектори за обслужване на дежурен телефон 0879 170 186, на който граждани и служители от други ведомства отправят своите въпроси и сигнали.