На Трети март в област Силистра

4/3/2020
В Силистра и в останалите центрове на общини – Тутракан, Дулово, Алфатар, Главиница, Ситово, Кайнарджа, както и в много други по-малки населени места с различни по съдържание събития бе тържествено честван Трети март – национален празник на Република България, свързан с Освобождението от турско робство след Санстефанския договор от 1878 г.
 
В областния град на церемония бе издигнат националният флаг на страната „Да издигнем българското знаме“. Проведено бе шествие по площад „Свобода“ заедно с Градски духов оркестър. Поднесени бяха цветя на паметниците на Стефан Караджа, кап. Георги Мамарчев и Лев Толстой.
 
Сдружение „Хайдути“ от Пловдив проведе в салона на ДКТ Силистра „Открит урок по родолюбие“, а Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ от Добрич поздрави участниците в тържеството. Местните музеи работиха на принципа „открити врати“ за всички желаещи да ги посетят.
 
В празничния ден в програмата, част от инициативата „Пред олтара на свободата“, се включиха от името  на Областна администрация Силистра областният управител Ивелин Статев, неговият заместник Илиян Великов и др. Трети март е сбъднатият национален идеал – свободата на нашето Отечество! Ден на памет и достойнство!
 
В Алфатар и в Тутракан бяха проведени зари проверки в духа на стара българска традиция. В Дулово на площада общината и училищната общност бяха заедно в празника. До обществеността на областта бе разпространен поздравителен адрес от името на областния управител на Силистра Ивелин Статев. В някои от събитията – Силистра и Тутракан, на почетен караул пред паметници застанаха представители на Национално движение „Традиция” Силистра с ръководител Валентин Петков.
 
В навечерието на Трети март празнични концерти проведоха различни институции – в Силистра – НЧ „Доростол“ („Песен за България“), в Тутракан – спектакъл на НЧ „Никола Вапцаров“, както и в други населени места. Навръх празника за свои събития във Фейсбук споделиха в репортажен вид организатори на мероприятия от селата Проф. Иширково, Ветрен, Смилец, Срацимир, Попина, Добротица, Правда, Алеково, Калипетрово, Сребърна и др.