Вторични огнища на АЧС в страната, вкл. в м. Зли дол

18/2/2020
В Областна администрация Силистра бе проведено поредно заседание на Областна епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Стоян Бонев, и с участието на д-р Себахтин Халид, директор на Областна дирекция за безопасност на храните, отговаряща за общините в Крайдунавска Добруджа.
 
Обсъдена бе актуалната за момента епизоотична ситуация на базата на данни за страната и на доклада за областта: вторични огнища със случаи на положителни проби за АЧС има в близо 10 обекта в цялата страна, вкл. едно в област Силистра – в м. „Зли дол“ (3 проби от началото на м. февруари). На-близките до Силистра огнища са в ДЛС „Воден – Ири Хисар“ (13) и ДЛС „Паламара“ (3) в Лудогорието. Голям брой случаи има още в Сливенско (12), Търговищко (7), Троян (6) и др.
 
Продължава изпълнението на предписаните мерки срещу АЧС – вкл. възстановяване на действието на двете дезинфекциозни установки на ГКПП Силистра и на ГКПП Кайнарджа, които са били спрени по време на минусовите температури.
 
Обърнато бе внимание и на темата за птичия грип, появил се във ферма за патки в град Раковски – Южна България, защото се наблюдава сериозно увеличение на броя на фермите за птици в област Силистра – понастоящем поне 13 с общо 800 000 хиляди пернати (най-новата е открита в село Нова Черна, Тутраканско). По тази причина на ловните дружинки е разпоредено да обръщат внимание не само на умрели животни (диви свине), но и на мъртви прелетни птици, които може да се преносители на болестта. Сегашният щам е тръгнал от Полша, където ситуацията не е овладяна, и е преминал през Унгария, откъдето най-вероятно е „дошъл“.