На Богоявление в Добруджа

6/1/2020
В храмовете в Добруджа - включени в двете съседни епархии - Доростолска (общините Силистра, Дулово, Алфатар, Ситово, Кайнарджа, Тервел ) и Русенска (общините Тутракан, Главиница), бяха спазени традиции, свързани с празника Богоявление и народното му проявление Йордановден. В населени места с водоеми бяха проведени традиционни ритуали като хвърляне и спасение на кръста във водата (реката). В катедрален православен храм Силистра начело с митрополит Амвросий и протосингела на епархията отец Добри Чаков празникът започна с Архиерейска Василиева Света литургия и Велик Богоявленски водосвет.
 
По традиция Градски духов оркестър поведе литийното шествие с иконата, изобразяваща покръстването на Христос във водите на река Йордан, до пристанището на р. Дунав. Там бе проведен ритуалът с кръста, уловен тази година от 25-годишния Тодор Любомиров Велинов, който за пореден път участва в уникалната проява.

В тържеството в храма, както и в последвалите събития от програмата, се включиха представители на властовите институции, сред които Стоян Бонев, заместник-областен управител (Областна администрация бе съпричастна в награждаването на победителя с парична премия), кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, общински съветници и др. В парично изражение за г-н Велинов като спасител на кръста, както и за останалите10 участници, бяха осигурени премии от Доростолска епархия и от община Силистра.
 
40-годишният Николай Якоблиев улови кръста в р.Дунав на днешния празник Богоявление в Тутракан. Четирима бяха смелчаците, които се хвърлиха в реката, за да изпълнят ритуала. Кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов връчи на победителя и на участниците - Иван Радев, Николай Иванов и Слави Хъмчев, грамота и парични награди.

След края на православния ритуал Николай Якоблиев, отец Илия и отец Йордан се върнаха в храм "Св.Николай", където преди това бе отслужен Велик Богоявленски водосвет. Отците му връчиха менче със светена вода, кръста и чимширена китка, с които Николай ще влезе в тутраканските домове, за да поръси за здраве.
 
Честит християнски празник! Здраве и успехи на всички именици! Честита Коледа и на Арменска общност Силистра!