Област Силистра е на картата на ЕДЕН-дестинации в България

27/11/2019
В София по покана на екипа на проекта „Здравен и балнео туризъм“, изпълняван от Министерство на туризма (ръководител на проекта е главният секретар на министерството Красимира Нечева) след споразумение с Европейската комисия, бе проведена работна среща с представители на дестинациите ЕДЕН в България. От 2008 г. насам сред тях е и област Силистра, благодарение на два проекта на Областна администрация.
 
Вън форума Областна администрация бе единствена участничка сред регионалните структури на държавната власт, тъй като останалите са общини – Самоков, Сапарева баня, Кюстендил, Враца, Ардино, Драгоман, Луковит, Костенец, Чавдар и др. Част от тях са сред петте спечелили номинации в тазгодишния конкурс по проекта, чието награждаване е през м. декември, когато ще бъде определен един победител с 4-ма подгласници, каквато е традицията.
 
Проектът е за 51 хил. евро с продължителност 10 месеца и е започнал през м. април 2019 г. Той е обвързан с идеята за развитие на всички видове туризъм, поради което се наблюдава повишен интерес от страна на местните общности. Успешното участие в подобни проекти е гаранция за подобряване на икономическия потенциал. До настоящия момент по проекта са проведени 6 информационни дни, а след предложенията са оценени 10 кандидатури на нови малко познати или непознати туристически дестинации в България по темата „здравен туризъм“ (медицина, уелнес – подобряване на физическо и психическо здраве, СПА – красота и релакс на тялото и душата).
 
По време на срещата бе напомнено, че в МТ се поддържа Регистър на туристическите атракции, събития и фестивали, който непрекъснато се обновява, за да бъдат проявите видни за институциите и за туристите на сайта на министерството, което тази година навършва 5 години от създаването си. От област Силистра в момента на адрес www.rta.tourism.government.bg/TFRegister.aspx в сайта на МТ са вписани: 4 прояви в община Алфатар; една – Празник на водните лилии в с. Малък Преславец, в община Главиница; по 3 в общините Дулово и Кайнарджа; 15 са проявите от община Силистра (от тях 2 международни и 5 национални); 13 са проявите от община Тутракан. Единствено от община Ситово няма вписани прояви в това направление. Реално в този регистър са представени 160 от общините в страната със събития от местно, регионално, национално и международно значение.
 
В друга група са обобщени 60 населени места в страната, където се  развива балнеотуризъм; 12 са винено-културните дестинации. В ход на разработка са религиозно-поклоннически дестинации, както и мини стратегии за културен и здравен туризъм (2020-2025). Предложенията за здравен туризъм са първи по рода си и през м. ноември т.г. са били публикувани за обществено обсъждане в сайта на МТ. С уговорката, че туризмът по правило е хоризонтален сектор, т.е. той се осъществява и развива заедно с други министерства, което означава, че сбъдването му е резултат от междуинституционално взаимодействие, изискващо координация.
 
Направено бе уговорката по отношение на туристическите дружества в страната, които са сдружения с нестопанска цел – най-често с регистрация в т.нар. обществена полза, че те са в сдружение в Български туристически съюз, като за тях по отношение на средства за възстановяване и стопанисване на базите връзката е с Министерство на младежта и спорта.
 
На практика в началото на 2020 г. в мрежата на ЕДЕН в България ще има 22 дестинации, резултат от три конкурса (2008, 2009 и 2017 г.), които са в три направления – „Природата  Ви приветства (защитени територии)“, „Културен туризъм“ и „Водата – извор на живот и благоденствие“ (Област Силистра е отлична туристическа дестинация в този лаздел като победител в Национален конкурс ЕДЕН 2009 „Водата – извор на живот и благоденствие» с проект „Седем състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и бит”; и като един от подгласниците на победителя в Национален конкурс ЕДЕН 2007 „Тракийския дух” с проект „Вечно живият дух на Тракийския бог Залмоксис”). Повече информация на адрес: http://silistra.government.bg/OA-SILISTRA/home.nsf/pages/bg/NT00019602?OpenDocument.
 
Предимство на победителите и на номинираните в конкурсите на ЕДЕН е възможността при създаването на нови брошури и експонати с туристическа реклама е възможността да бъде ползван като разпознаваем знакът на „мрежата“. На национално ниво предстои да бъдат разпространени нови промо брошури, вкл. с обектите в област Силистра (Кючук-Кайнарджанска чешма, Защитена местност „Малък Канагьол” с тракийски скален култов център „Залмоксис“ край село Стрелково и скалното светилище до с. Войново – и трите в община Кайнарджа; чешма „Калимарица“ – Ветрен в община Силистра; блато „Малък Преславец“ в община Главиница; аязмо „Руйно“ в община Дулово, рибарско селище „Гарван“ в община Ситово; манастир „Света Марина“ край Тутракан, в община Алфатар – обичай „Пеперуда“; православен храм „Свети първоапостоли Петър и Павел” и Археологически музей „Дуросторум – Дръстър – Силистра" – двата обекта са в областния град Силистра.
 
Подобно на всички останали ЕДЕН-дестинации у нас се прави реклама в 5 сайта, в ефира на националната телевизия, в национални всекидневници, в социалната мрежа Фейсбук и  др. Над 300 участници имаше в конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН-дестинация“, 60 от които влязоха в изложба, показана на различни места. Влогъри от България и чужбина също са посветили свои публикации във връзка с въпросните дестинации. Благодарение на тази активност в повечето от тях отчитат ръст на посещенията, което увеличава интереса към тях.
 
По проекта на Министерство на туризма „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България – III издание“  (BG EDEN Campaign III), финансиран по програма COSME 2014-2020 г. са заснети  нови видео клипове за българските ЕДЕН дестинации. Видео клиповете можете да видите на линк https://www.youtube.com/channel/UCmIIx-8ugYz9lWwCivDduBg/videos?view=0&sort=dd&shelf_id=1.