Мото „Животът не е резервна част“ в Световния ден (17.11.) за възпоминание на жертвите от ПТП

15/11/2019
На 17 ноември отбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП. В много страни по света, вкл. в България, по този повод се провеждат инициативи със светски и религиозен характер. В храмовете на официалните религии се провеждат служби за отдаване на почит към жертвите и техните роднини, четат се молитви за запазване живота на хората. В православния катедрален храм в Силистра към БПЦ това ще е на 17 ноември в сутрешната служба. МВР също има този ден за фокус към пътно-транспортните произшествия по пътищата на страната.
 
В послание на министъра на МВР Младен Маринов, разпространено чрез Областна администрация Силистра, по темата се казва: „Излизайки от дома, службата, училището, музея, магазина, всеки от нас се превръща в участник в движението по пътищата,  било то като пешеходец, пътник или водач. Но не всеки ден всички се връщат у дома здрави и живи. Само през 2018 г. почти всеки ден по двама човека са губили живота си в пътнотранспортно произшествие, а други 15 са били ранявани.
 
Светът, от който е част и нашата страна, търси глобални решения за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Различни са пътищата, по които се търсят изходите от този световен проблем. Някои от начините са обръщането на човека към самия себе си, търсенето на помощ от ближния, но и обръщане към вярата с надежда за промяна и спасяване на повече човешки животи. Третата неделя на ноември е време, през което всеки от нас ще се обърне към себе си или към онзи, в когото вярва, с молба да няма тежки катастрофи. Това е време, през което непознати помежду си хора ще имат едно и също желание – да няма загинали и ранени по пътищата на страната.
 
Като ръководител на Министерство на вътрешните работи, пряко ангажирано за опазване здравето и живота на участниците в движението по пътищата, апелирам: „Нека бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници! Нека възпитаваме децата си в спазване на закона! Нека пазим здравето и живота, с което ще гарантираме пред себе си и пред обществото, че безопасността на движението по пътищата е нашата мисия!“.
 
От Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR — European Federation of Road Traffic Victims) на Република България е предоставен достъп до материалите за Световния ден. Може да се ползва и европейското послание, с което Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия през 2019 г. се провежда под мотото „Животът не е резервна част“.  
 
Заедно можем да обединим усилията си за намаляване на жертвите по пътищата на страната ни, които през 2018 г. бяха 611 загинали и 8 466 ранени. Само за десетте месеца на тази година по пътищата на България загинаха 515 човека, а други 7 100 бяха ранени. Нека на 17 ноември сведем заедно глави пред мъката и болката на пострадалите при пътнотранспортни произшествия и нека разпространим своите послания сред близките си.