Откриване на изложбата „Победа и... погром. Величие и... падение.“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война

25/10/2019
25 октомври 2019 г. Изложбена зала на „Държавен архив“ Силистра към Държавна агенция „Архиви“. Откриване на изложбата „Победа и... погром. Величие и... падение.“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, създадена през 2018 г. В тържеството участваха представители на различни институции – Областна администрация, община Силистра, Регионален исторически музей и Регионална библиотека, Филиал Силистра при Русенски университет „Ангел Кънчев“, представители на патриотични клубове от Спортно училище „Дръстър“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.
 
От името на организаторите темата бе представена от Юлия Кюшелиева – директор на силистренския архив. Тя акцентира и върху факта, че е получено дарение с копие от карта на бойните действия при Дойран, запазена от офицера Петър Теодоров от Силистра. В допълнение – архивни документи, съхранявани в крайдунавския град. И още, според Кюшелиева:  „Нашият принос към изложбата са документите, представени в оригинал от фондовете на Държавен архив Силистра. Те са постъпили като дарения от граждани на Силистра и от областта: д-р Магда Жечева, Радка Русева, Росица Желкова, Драган Бобчев, Господин Великов и не на последно място – Петър Жечев Курдоманов, който е и участник във войните“.
 
Изложбата със снимки и текстове с факти, свързани с темата, е за целия период от влизането на България във войната до сключването на примирието през 1918 г. На вниманието на посетителите са представени и оригинални документи, сред които е и ратификацията на самия Ньойски мирен договор (1919). Съдържанието на изложбата е съобразено с нуждите на максимално широка публика и е подходящо както за специализирани изследователи, така и за учащите се – ученици и студенти. Това прави изложбата подходяща за образователни цели.
 
В приветствието си заместник-областният управител Бонев заяви: „Уважаеми госпожи и господа от Държавен архив Силистра, поздравявам Ви от името на държавната власт с документалната изложба за стогодишнината от Първата световна война. Това е събитие, което заслужава нашето внимание. В област Силистра през последните години годишнината бе отбелязана по различни начини – в град Тутракан с конференция по темата и с възпоменания край мемориал гробницата в село Шуменци. В Силистра – с откриване на плоча в Дунавския парк и с други инициативи (налична до ГКПП Силистра е гробница за загиналите през 1916 г., а в село Шуменци е най-поддържаното гробище мемориал в страната), както и с други събития“. Поздрав поднесе и д-р Мирослав Тодоров - изпълняващ длъжността кмет на община Силистра.
 
Да припомним, че в няколко по-малки населени места в областта бяха създадени паметни плочи с изписани имена на загиналите за обединението на България, вкл. в Първата световна война, а и във Втората световна война, както и на предхождащите ги Междусъюзническа и Балканска войни – в селата Калипетрово, Шуменци, Варненци, Войново, Добротица. За част от паметниците бе ползвана помощ от Министерство на отбраната.
 
Всички те влязоха в областния регистър на военните паметници, които вече наближават 50 - той е видим в сайта на Областна администрация. В допълнение – в Силистра бе открита Стена на славата с имена на герои от Втората световна война в комплекса на паметника на 31 силистренски пехотен полк – Железен. Още веднъж – поздравления за днешната проява в името на победата, погрома, величието и падението, с които генерал Владимир Вазов е характеризирал войната от преди сто години. Специализирани паметници, свързани със съдбата на добруджанци от същия период, има в Тутракан, Кайнарджа и др. населени места в област Силистра.
 
Уникален преглед за събитията, свързани със Силистренската грепост в онзи период, направи със свое специално слово офицерът от резерва на Българската армия Стоян Пейчев – председател за област Силистра на Съюз на офицерите и сержантите от резерва. Според него, „Тази документална изложба с нейното мото е намерила своето достойно място, за да бъде показана пред обществеността на град Силистра. В пъзела на Първата световна война мястото и ролята на град Силистра са малко известни. След Междусъюзническата война цяла Южна Добруджа е предадена на Румъния, която с усилени темпове организира отбраната на новата си придобивка. Започва изграждането на предмостовите крепости (тет-де-пон) в Тутракан и Силистра. Докато за Тутраканската крепост е писано много – тя е подробно изследвана, за Силистренската се знае малко и то чрез публикации в специализираната литература.  Предмостовата крепост „Силистра“ се изгражда едновременно с тази в Тутракан, като са използвани българските фортификационни постройки до 1913 г.
 
…В Силистренската крепост са намерени 4 румънски 15 см батареи, 2 оръдия 12 см., 2 куполни и едно 53 мм оръдие с лафети, а на пристанището непокътнатите складове на 9-а дивизия.  За гарнизон временно е оставен един пехотен полк с две батареи за отбрана на Дунавския сектор и за обстрелване на мониторите. Към тези батареи са придадени и всички неприятелски батареи, които могат да се използват. Вследствие в града се разполагат български тилови части и военна болница. Командващият 1-ва пехотна Софийска дивизия генерал-майор Драганов в своето донесение констатира жестокостите в българските села извършвани при отстъплението на румънските войски.
 
В книгата си „Действията на 111 армия в Добруджа през 1916 г. генерал Стефан Тошев пише: „В навечерието на войната само от Южна Добруджа са били откарани отвъд Дунава като заложници 17 518 мъже, жени и деца. От голямото българско с. Алмалий, наброявало 1 819 жители, са били откарани 1 534 души, от които 138 са деца и 38 старци между 75 и 105 години възраст. Всички останали са били жени, юноши и девици и мъже от 50 до 75 години. От град Тутракан са били отвлечени 691 заможни българи; от Добрич – 512; от Силистра – 427; от Каварна –  134; от Калипетрово – 384; от Голяма Кайнарджа – 117; от Ветрен – 162; от Сребърна – 104; от Попина – 115... Изобщо от цяла Добруджа са били отвлечени повече от 25 000 мъже, жени и деца“.