Областна комисия по военни паметници утвърди паметник в село Добротица

16/10/2019
В Областна администрация Силистра под ръководството на Стоян Бонев – зам.-областен управител, заседава Областна комисия „Военни паметници“, която утвърди предложение до Министерство на отбраната за вписване в националната картотека, в националния и в регионалния регистри на паметник на загиналите и на участници във войните за обединението на България през 20 в. в село Добротица, област Силистра, община Ситово (след вписването това ще е петият поред в общината военен паметник – досегашните са в общинския център, както още в селата Попина и Гарван).
 
До този момент според последната актуализация в Областен регистър на военните паметници в област Силистра има вписани 44 паметника (бюстове и колективни), барелефи, архитектурни ансамбли, монументи и паметни плочи в 7-те общини на областта – най-много (12) са в община Силистра, останалите са в община Кайнарджа (9), община Тутракан (8, сред които и мемориал гробницата в Шуменци), община Алфатар (7), община Главиница (3), община Дулово (2).
 
Взетото решение за село Добротица е на база на документация от Инициативен комитет с председател Искра Георгиева и след акт на Общински съвет Ситово. Паметникът е изграден със събрани от дарения над 6 000 лева, като не са искани средства от военното министерство. Наскоро подобен паметник бе открит и в село Войново, община Кайнарджа.