Тържество за 79 г. от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството

1/10/2019
В Силистра пред два знакови паметника в обновения Дунавски парк– на цар Борис Трети Обединител, чийто автор е скулпторът Йордан Колев – в момента директор на Художествената галерия Силистра, и пред паметната плоча, посветена на Тутраканската епопея на Добруджанския фронт през 1916 г. и в чест на възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството, изградена от двама родолюбиви българи – проф. д-р Иван Гаврилов от София и  от д-р Тодор Тодоров, бе проведено тържество за 79-ата година от Крайовския мирен договор от 1940 г.
 
В него от името на Областна администрация Силистра участваха Илиян Великов – заместник-областен управител, и Елена Томова – главен секретар на Областна администрация Силистра, които поднесоха венците от името на държавната власт.
 
Община Силистра тържествено отбеляза празника в партньорство с Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“, представена от Студентска учебно-изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство“ с ръководител доц. д-р Румяна Лебедова – водещ на тържеството, на Градски духов оркестър, ЦМИ Мегатон и деца рецитатори.
 
Първооктомврийско тържество по традиция провеждат и в другите населени места от област Силистра и особено в тези от тях, където има паметници – в град Тутракан и в село Кайнарджа. Поводът заслужава внимание на общността, защото възвръщането на Южна Добруджа е на практика второ Съединение на България след акта през 1885 г.