Пореден паметник в Силистренския край - най-новият е в село Войново, община Кайнарджа

20/9/2019
В силистренското село Войново, което е в община Кайнарджа, бе открит поредният паметник на загиналите във войните за свободата на България, дело на Инициативен комитет, със съдействието на кметството с кмет Добри Малчев, на община Кайнарджа с кмет Любен Сивев, на Областна администрация Силистра с областен управител Ивелин Статев, на Министерство на отбраната и на дарители, както и на доброволци. Своеобразният празник бе в навечерието на 21 септември – Международен ден на мира, и 22 септември – Ден на Независимостта на България от 1908 г.
 
Паметникът е от черен гранит и с изписани 14 имена на добруджанци от селото, убити като участници в 4 войни през първата половина на 20 в. – Балканската, Междусъоюзническата, Първата и Втората световни. Паметникът е под №45 в регистъра на военните паметници в Крайдунавска Добруджа, на който е посветена отделна секция в сайта на Областна администрация. Съгласуването на имената е извършено от историка и краевед Тодор Николаев от Силистра, вкл. чрез съгласуване във „Военен архив“ Велико Търново.
 
В ритуала по откриването участваха със свои слова Стоян Мирчев – народен представител в 44-ото НС, Стоян Бонев – заместник-областен управител, зам.-кметове на община Кайнарджа. Както още дарители и изпълнители на проекта (автор е Пламен Джамбазов от Силистра). Поздравителна програма изпълниха представители на ОУ „Черноризец Храбър“ – село Кайнарджа, както и самодейните вокални групи „Войновка“ и „Перуника“ при НЧ „От. Паисий“ – Кайнарджа.
 
Религиозната церемония отслужи отец Ганчо от Доростолска епархия. Краеведът Дафинка Станева, автор на книгата „История на село Войново“, произнесе слово за мъжете, дали живота си за независимостта и обединението на България: „Паметната плоча е звън на камбана за пробуждане на нашата памет и съвест“. Присъстващите граждани, жители на село Войново, бяха уведомени, че отсега нататък на всеки 1 юни в навечерието на сбора на селото, ще има ритуал по издигане на националния флаг на Република България с поднасяне на венци и цветя на новооткрития паметник.
 
Миналата година по подобен начин бяха открити паметници в тутраканските села Варненци и Шуменци, чиито имена са свързани с победата на българската армия на Добруджанския фронт през 1916 г. Те също бяха изградени със съвместните усилия на местните власти, Министерство на отбраната и дарители.