Започна изплащане на еднократна помощ (300 лв.) на стопанство в 21 области в страната, вкл. в област Силистра, във връзка с АЧС

2/9/2019
От понеделник, 2 септември 2019 г., започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство в 21 области в страната, вкл. в област Силистра (138 стопанства по списък, пратен в МЗХГ). То ще става по утвърден график, съгласуван с кметовете на населените места за часовете и мястото на получаване на обезщетенията.
 
Областите, в които ще стартира изплащането са: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София град, София област, Търговище, Шумен и Хасково. В някой от общините  в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения.
 
Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.