Заседание на Областна епизоотична комисия Силистра

1/8/2019
В Областна администрация Силистра бе проведено поредното заседание на Областна епизоотична комисия, водено от нейния председател Ивелин Статев – областен управител на област Силистра. Гост на форума бе д-р Георги Чобанов – директор на дирекция в Българска агенция по безопасност на храните. Тема на заседанието – развитието на болестта Африканска чума по свинете, предвид случая в село Попина, както и на други места предимно в Северна, а вече и в Южна България.
 
Д-р Себахтин Халид – директор на областната дирекция към БАБХ, направи преглед на ситуацията в областта. От неговото изявление стана ясно: от миналия петък насам се намираме в режим на ликвидация на прасета; работи се по създаване на терени за площадки за загробване в общините Силистра и Ситово, където има индустриални свинекомплекси, но за някои от тях засега няма окончателни становища на институциите. Споделен бе опитът на община Ситово в това отношение.
 
В заключение областният управител припомни, че протоколът от заседанията на Областна епизоотична комисия, която заседава вече всеки четвъртък, се изпраща в земеделското министерство и в БАБХ. Той предложи на участниците в комисията да запознават в писмен вид Областна администрация в аргументиран вид становища относно утвърдените на централно ниво мерки. Идеята е те да бъдат обсъждани, като е възможно да бъдат искани промени по тях, съобразени с практиката по места, предвид спецификата на региона.
 
По темата свои разяснения даде и д-р Чобанов от БАБХ: АЧС в България се развива по най-тревожния сценарий - от 4 големи индустриални комплекса АЧС е в три от тях, от които в два въпросът е приключен. Според него, в България не се прави нищо по-различно от други страни, тъй като се работи по едно и също законодателство. Проблемът е, че у нас АЧС е както в дивата популация, така и в промишленото отглеждане. Проблем е и неизпълнението на мерките за осигуряване на места за загробване на умрели животни.
 
Припомнено бе, че в т.нар. заден двор не може да се отглеждат повече от пет прасета, при това само с произход от лицензиран производител, като сред тях не може да има нерез и свиня майка. По информация от ЕС – на територията на целия континент 75% от прасетата в „заден двор“ се отглеждат в северната ни съседка, като в Румъния в една фамилна ферма може да има до 150 прасета.
 
От д-р Чобанов присъстващите научиха също, че в момента в световен мащаб около 10 са екипите, сред които има и участник от българска страна (специализирана компания), работещи по създаване на ваксина срещу АЧС, като е достигнато  до изработка на определен продукт. Прогнозата е, че окончателният вариант няма да е готов до 3-5 г., тъй като той трябва да отговаря на предварителни условия: да изработва имунитет на свинете, но не трябва да е против здравето на хората, както и да не замърсява околната среда, вкл. и да не пречи на другите популации животни.