Работна среща по АЧС в МЗХГ

9/7/2019
Областният управител на област Ивелин Статев и неговият заместник Илиян Великов участваха по покана на Министерство на земеделието, храните и горите в работна среща за обсъждане на усложнената епизоотична обстановка в страната във връзка със заболяването „Африканска чума по свинете“.
 
Срещата бе открита и ръководена от министъра на земеделието Десислава Танева, а в дискусията се включиха заместник-министри и висши служители от три министерства, изпълнителни директори на две държавни агенции, както и представители на държавната власт от 14 области.
 
Присъстващите обсъдиха представената актуална за България и за Европа информация по отношение на заболяването, за да стане ясно, че проблемът е решен в Република Чехия, където вирусът е изчистен, макар и до този момент да няма ваксинация.
 
Предложени са конкретни  мерки за спиране разпространението на заболяването в България: широка информационна кампания в населени места от експертни екипи от ОДБХ, областните администрации и местните власти. Тя е предвидена сред стопани на животни (тип „заден двор“), както още в средите на ловци, гъбари, билкари, но и на шофьори от държави, в които има огнища на заболяването.
 
Засилват се мерките за намаляване на популацията на дива свиня, като първичен разпространител на болестта. Усилията на МЗХГ и ИАГ ще бъдат концентрирани основно в Северна България, приоритетно около огнищата и десеткилометровата гранична зона с р. Дунав, както и около свинекомплексите.
 
Мерките ще бъдат насочени към засилване отстрела на дива свиня чрез постоянен индивидуален лов,  както и провеждане на активен обход на заразените зони. В момента се обмисля финансово стимулиране на индивидуален отстрел на дива свиня. Той предвижда да се заплаща 50 лв. на отстреляно животно само в рисковите райони.