60 г. ПГС „П. Пенев“ Силистра - единствена по рода си в област Силистра

13/5/2019
С тържествен концерт ПГС „П. Пенев“ Силистра с директор инж. Георги Аврамов отбелязва празника на училището и своята 60-ата годишнина, на която посвети програма с различни събития. Специални гости, които поздравиха присъстващите, бяха Стоян Мирчев – народен представител, д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, Илиян Великов, зам.- областен управител, Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев – зам.-кметове на общината, началникът на РУО на МОН д-р Габриела Миткова, представители на бизнес средите, вкл. на камарите на строителите, както и на архитектите и проектантите, и дарители.
 
В момента гимназията се обучават 150 ученици във всички образователни форми. Със съдействието на дарители училището е с обновена фасада, подарък за годишнината. Във фоайето бяха изложени рисунки и макети на сгради, свидетелства за историята на поколения възпитаници на училището.
В предпразничната програма: училищен конкурс за рисунка, есе, разказ или стихотворение на тема „Как си представям моя дом след 20 години?“ за популяризиране на училището, проведен през м. февруари; кръгла маса на тема: „Бъдещето наше ли е?“ с  ученици и представители на местния бизнес (строителния бранш, рекламни агенции), както и с бивши възпитаници на гимназията,  които днес са управители на строителни фирми и  др. проведена на  8 май. Факт е традиционен  футболен турнир на малки вратички с ученици от основните училища, проведен през м. април.
И още: инициатива „Засади дърво, остави следа!“ с. Искра,  проведена на 29 март са Седмица гората. Факт е и празнична вечеря „Среща на годините“ с бивши, настоящи учители и приятели на училището.
 
Участие има в Национални състезания по професиите – вътрешно училищно – ПГС „П. Пенев“, в регионално  (Варна) и на национално ниво във Велико Търново . В чест на юбилея – подобряване на материално-техническата база на сградата на училището – строително-ремонтни работи (освежаване на фасадата на училището и подновяване на  покривните конструкции);  оборудване с нова материална база.
 
В хуманитарната сфера: литературна вечер на тема: „Антигона през нашите очи“ с ученици от VІІІ и ІХ клас от ПГС „П. Пенев“ и защита на учебни проекти по литература – представяне на автори и произведения от западноевропейски  и възрожденски автори  с ученици от Х клас от ПГС „П.Пенев“ (презентации и рисунки) през м. юни в Регионална библиотека „П. Павлович“. Открит урок по английски език на тема „Как английската граматика може да ни бъде интересна и забавна?“ с ученици от VІІІ клас от ПГС „П. Пенев“ през м. май. Преди това – дигитален урок по английски език на тема „Планетата Земя“  с ученици от ІХ клас. 
 
Проведена бе и защита на учебен проект „Професии на бъдещето“  по английски език на тема „Изкуството да правиш холивудски филми“ през м. април т.г. в Художествена галерия. Отбелязване на Деня на самоуправлението и Деня на Европа  с ученици от VІІІ, ІХ и Х клас.