Възпоменателни прояви за Гергьовден край Мемориал военна гробница 1916 в с. Шуменци и Мемориал "Военно гробище" в Силистра

7/5/2019
Заместник-областният управител на област Силистра Илиян Великов участва във възпоменателната проява в Мемориал военна гробница 1916 г. край силистренското село Шуменци, посветена на 6 май – Гергьовден – Ден на храбростта и на Българската армия. Тя е организирана от община Тутракан и Историческия музей в града край православния храм, осветен преди 12 г.
 
По традиция отци от Русенска епархия отслужиха панихида в чест на загиналите в битката за Тутракан на Добруджанския фронт през Първата световна война. Така бе изразена почит към повече от 8 хиляди войници и офицери от различни страни, участници в боевете за крепостта край Тутракан.

Кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов прочете слово и връчи юбилейни медали  на Йордан Димитров и на лейтенант Максимилиан Димитров. Това стана в присъствието освен на представителя на държавната власт в Силистра, още на евродепутата Филиз Хюсменова, на депутата от 20-и МИР Силистра Рамадан Аталай, на гости от  Република Румъния и пред представители на местното самоуправление в община Тутракан, сред които Данаил Николов - председател на ОбС Тутракан и Калина Михайлова - кмет на село Шуменци, както и с участието на много граждани.
 
Проявата завърши с курбан, подготвен от организаторите. Преди това бяха поднесени венци и цветя пред паметника и паметните стели в мемориала.
 
Празникът бе почетен и с ритуал край Мемориала "Военно гробище" в Град Силистра в близост до ГКПП. Заупокойна литургия проведе отец от Доростолска епархия, а слова прочетохта д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, подполковник Ивайло Александров - началник на Военно окръжие Силистра, и Стоян Пейчев - председател на областната структура на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

В ритуала, завършил с поднасяне на венци и цветя, вкл. от името на Областна администрация Силистра, участваха представители на общината и на Общински съвет Силистра, начело с д-р Мария Димитрова, народният представител Стоян Мирчев,  представители на политически партии, ветерани, военни лица, представители на институции, ученици и граждани.