Областният управител на Силистра участва в трангранично заседание в Румъния

24/4/2019
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев и неговият заместник Илиян Великов участваха в поредното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група към Асоциация "Еврорегион Данубиус", проведено в Гюргево - там бе т.нар. теоретично-делова част, и в комуна Калугерене в Република Румъния.
 
Заседанието е организирано от Областна администрация Русе с подкрепата както на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ с изпълнителен директор Лили Ганчева, така и на Окръжен съвет Гюргево. В него участваха представители на институции в сектора на земеделието от Русенския и от Гюргевския региони.
 
Форумът бе председателстван от Лучиан Корозел – заместник-председател на Окръжен съвет Гюргево. Асоциацията има 15-годишна традиция след създаването си през 2002 г. и последвалата регистрация. От българска страна срещата беше водена от заместник-областния управител на област Русе и настоящ заместник-председател на групата Свилен Иванов.
 
Заседанието беше фокусирано върху дейността на фирма Sanimed International Implex, намираща се в Калугерене, профилирана в научни изследвания, производство и търговия с висококачествени бактериологични продукти, използвани в различни сектори.
 
Компанията има близо 20-годишен опит и в момента  работи с повече от 1 800 клиенти. В асортимента й има продукти, свързани с имплантологията, предимно за износ, като в процес на разработка са и връзки с български фирми. Присъстващите се запознаха и със специализиран робот, разполагащ и със система с изкуствен интелект.
 
Целият комплекс  е създаден със средства на Европейския съюз.
 
До общините от област Силистра, включително и до местните законодателни органи - общинските съвети, е изпратена информация за работата на Асоциацията, за да се ориентират местните власти в Крайдунавска Добруджа при евентуално заявено желание да кандидатстват да станат членове на единствената у нас действаща трангранична асоциация.