Областна администрация съпричастна към най-старата кукерска проява в Крайдунавска Добруджа

1/4/2019
В центъра на силистренското село Калипетрово бе проведен 14-ият Национален фестивал на кукерите, актуален от 1974 година насам. През последните години е проява, която е част от Областен културен календар, подкрепена от едноименното кметство, от местното НЧ „Пробуда” и от Община Силистра.
 
Фестивалът премина с участието на 11 кукерски групи, оценени от жури в състав: Йордан Касабов – д-р по етнология, Веселина Чернева – музикален педагог, Велико Димитров – хореограф.
 
За най-верни на традицията в различни категории бяха обявени групите от село Бранещ, Република Румъния, в което живеят български преселници от преди 200 години; село Айдемир, Силистренско; Калчево, Ямболско, и кв. „Макак” – град Шумен. Според журито те се отличават с комбинацията на автентичен костюм и ритуална игра (с уговорката, че домакините от Калипетрово не са включени в тази своеобразна „класация”).
 
Групата от Лозенец, Ямболско, получи специалната колективна награда от областния управител на Силистра за най-много млади хора в състава си.
 
Останалите участници също представляваха обособен колорит и притежават специфики, които са част от традицията за съответен регион: Варненци и Кайнарджа, Силистренско; Черган, Ямболско; Пъдарево, Сливенско. Така на практика Добруджа, Лудогорието и Тракия си дадоха среща край река Дунав, за да предложат на публиката своя прочит на кукерската традиция.
 
Все повече правят впечатление отделни елементи в изявите на кукерите, които идват от древните времена, но досега не бяха забелязвани като символи на древните българи като паун (означава безсмъртие и благородство), бръмбар рогач, маски с рога, наметала с българска „геометрия”, както и забравени във времето носии като двупрестилчената, везаните панталони, триъгълни шапки и др.
 
За пореден път прозвучаха и благословии, изпълнени с народна философия, хумористичен намек и пожелания за берекет, както и за благоденствие. 

Към празника съпричастни станаха кметът на селото Пеньо Пенев, който откри фестивала, Денка Михайлова – зам.-кмет, и д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, както и Стоян Бонев – заместник-областен управител.
 
Общо пет деца, сред които от селата Айдемир и Калипетрово, получиха награди от наградния фонд от 2 000 лева, разпределен между всички участници и сред призьорите.
 
Гости на фестивала бяха и трима представители на българската общност в град Тараклия, Република Молдова, начело с общественика Иван Боримечков, на когото д-р Касабов подари екземпляр от книгата си „Шиковското население в Добруджа” с предварителното предложение да бъде представена на българската диаспора в Бесарабия. Не е  изключено създаденият от г-н Боримечков театър „Смешен петък” да гостува в ДКТ Силистра.
 
Фестивалът на кукерите в Калипетрово е най-старият в региона, другите два са в село Айдемир - наскоро бе 44-ото му издание, а през 2020 г. е поредната проява „Добруджански кукери” в село Варненци, община Тутракан.