Областна администрация Силистра чества 20 години с откриване на изложба за 140 години Учредително Народно събрание

26/3/2019
На 26 март от 17 ч. в зала 13 на ХГ Силистра е честването на 20-ата година на институцията „Областен управител на област Силистра“, която е в действие от края на миналия век и понастоящем е една от 28-те в страната. 
 
Създадена е с Указ №1 от 5 януари 1999 г. на Министерски съвет на Република България и е обнародвана в Държавен вестник, бр. 2 от 8 януари същата година. С него са утвърдени границите на областта.
 
Пръв областен управител е д-р Петко Енчев, след него изпълняващ длъжността е Димитър Маринов, следват инж. Цанка Атанасова, Пепа Добрева – изпълняващ длъжността, Петко Добрев, Светлана Великова, д-р Владимир Янков, Николай Димов, Алтимир Адамов – изпълняващ длъжността, Насуф Насуф, Стоян Бонев. От 2017 г. начело на институцията е Ивелин Статев.
 
В седалището на институцията на ул. „Добруджа“ №27 в изминалото време с 8 правителства са работили 12 областни управители като представители на 5 политически сили. 
 
От своето създаване до днес администрацията работи в сграда, която е паметник на културата, изградена преди 90 години от крупния търговец и предприемач Христо Бобев, участник в Балканската война, развил своя хотелиерски бизнес след Първата световна война.
 
През 1947-1948 г. имотът е национализиран, а 50 години по-късно е отремонтиран за банка, преди да бъде отново одържавен и отдаден за нуждите на представителството на държавната власт в област Силистра.
 
Чествайки тази много важна годишнина, Народното събрание на Република България изразява респекта и подкрепата си за принципите и целите заложени от Учредителното събрание в изграждането на модерна, демократична и правова държава, обявена с приетата на 16 април 1879 г. Търновска конституция.
 
В тази връзка Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви” подготви представителна изложба (40 експоната, изработени на винил с висока резолюция, с размери 70/100 см, осигурени с алуминиеви холдери), посветена на събитието. В нея са представени исторически и биографична данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност.
 
По покана на областния управител Ивелин Статев ръководителката на отдела на ДА „Архиви“ в Силистра Юлия Кюшелиева при откриването на изложбата ще представии информация за участието на добруджанци при приемането на Търновската конституция.