Патриотичен спектакъл за патронния празник на училището в село Добротица

19/3/2019
В присъствието на гости от различни институции, сред които Областна администрация Силистра, представена от заместник-областния управител Илиян Великов, на органите за местно самоуправление в общините Силистра и Ситово, на РУО на МОН, на Генерално консулство на Русия в Русе, както и на много директори на училища в областта в салона на  Народно читалище „Йордан Йовков“ в село Добротица, община Ситово, на 19 март 2019 г. бе проведен спектакъл на ОУ „Отец Паисий“.
 
В средищното училище се учат деца от Добротица, Любен и други населени места, вкл. от община Дулово. То бе домакин на областния кръг „Твоят час“ през 2016 г.
 
В празника участваха почти всички от близо 100 деца от първи до седми клас, ученици в 137-годишното училище, чийто директор от няколко години е Златан Вълчев, възпитаник на същото школо. За девета поредна година екипът му, воден от помощник-директора Росица Никова – сценарист и режисьор на спектакъла, бе честван празникът на училището в театрализиран вид, посветен на славни годишнини от българската история.
 
Тази година спектакълът се нарича „140+1 трудни, но свободни години, Българийо“, включващ драматизирани епизоди от произведения на Алеко Константинов, Елин Пелин и Николай Хайтов, както и на Розмари де Мео. Оригиналният сценарий е дело на г-жа Никова и на педагози от училището и с тях се търси актуален прочит на епохата преди и след Освобождението на България от османско владичество.
 
Своето възхищение от видяното изразиха в поздравите си освен заместник-областният управител, още кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, кметът на Ситово Сезгин Алиибрям, старши експертът Ваня Игнатова от РУО, Владимир Токтаев – аташе в руското консулство, и др. гости. Споделено бе желанието спектакълът да бъде представен в салона на силистренския драматичен театър, за да бъде видян и от подрастващите от областния град.
 
Добро владеене на български език, независимо от представителството на небългарски етноси, правилна микрофонна техника и не на последно място – заразителен артистизъм, постигнат явно с много труд в 4-месечната подготовка, отбелязаха присъстващите.