Министърът на образованието на посещение в област Силистра

18/3/2019
Министърът на образованието Красимир Вълчев е на посещение в област Силистра, което започна със среща в кабинета на кмета на общината д-р Юлиян Найденов в присъствието на председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, която е родом от Силистра, на нейния колега Алтимир Адамов - депутат от 20-и МИР Силистра, на областния управител Ивелин Статев, на д-р Мария Димитрова - председател на ОбС Силистра, на д-р Габриела Миткова – началник на РУО на МОН, на Тодор Ст. Тодоров – областен координатор на ГЕРБ, и др.

Първият обект за посещение бе Детска градина „Роза“, в която учат над 120 деца, след което министърът и придружаващите го лица бяха в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, наскоро преминало през основен ремонт. В него учат 400 деца. Изградени са 3 кабинета за деца със специални образователни потребности.

На дадения за журналисти брифинг министър Вълчев обясни, че има няколко приоритета, с които запознава аудиториите, предвидени в програмата и сред тях е връщането в училище на колкото се може повече деца, задължени да учат до 16 г. възраст. За целта в страната работят 1 100 екипа. Другият приоритет е обновяване на всички видове базисни условия за съвременно обучение в българските училища.

Според предварителната програма, министърът ще гостува в град Дулово в ОУ „Христо Смирненски“ и в СУ „Васил Левски“ (стартиране на проект за енергийна ефективност), както и в село Средище на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Н. Й. Вапцаров“, която в момента е най-модерната сред трите земеделски гимназии в региона след осъществения преди началото на учебната година проект. В него се учат 233 ученици, както още в задочна и в самостоятелна форми, живеещи в 29 населени места в областите Силистра и Добрич.

Както е известно, в момента подобен проект се извършва и в най-старото земеделско училище в областта – Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ Силистра, чиято база е между Силистра и село Айдемир, който трябва да бъде готов до честването на 110-ата година на гимназията.