Областният управител на Силистра участва в празника "Невруз" в село Брадвари

18/3/2019

В силистренското село Брадвари бе проведено петото издание на традиционния пролетен празник на алианите "Невруз" (нов ден, нов живот), който е част от Областен културен календар и е проява, организирана от Община Силистра, кметството, Народно читалище "Заря 1957" и СНЦ "Джем", в село, населено предимно с алиани.

С празника "Невруз" се посреща пролетта с ритуалния танц "Семах", в който заедно танцуват мъже и жени.

В празника участваха представители от различни селища в Североизточна България (Севар, Мъдрево, Дулово), от Турция (вкл. консулът в Бургас на Република Турция Нурай Иньонтепе, който скоро бе на опознавателна обиколка в областта, и солистът на Турската национална телевизия Фахрет Дурмуш) и от съседна Румъния, политически и обществени дейци (Алтимир Адамов - народен представител, Ивелин Статев - областен управител, Тодор Ст. Тодоров - обл. координатор на ПП ГЕРБ), както и общински ръководители (д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, Ганчо Маринов - общински съветник, и др.), религиозни дейци в лицето на Мюддесир Мехмед - районен мюфтия; етнологът д-р Йордан Касабов - автор на книги с изследвания на алианите, богомилите и подетнографската християнска група шиковци, живели рамо до рамо с алианите в село Брадвари; Невена Граматикова, автор на дисертация на тема „Неортодоксалният ислям в българските земи. Минало и съвременност”, медии и др.

Невруз е дума с персийски произход и означава нов ден, ново начало, нов живот. През 2009 година ЮНЕСКО включва празника в списъка на нематериалното културно наследство на света, а по-късно Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен.