По покана на областния управител зам.-министър на културата проведе в Силистра среща с представители на културните среди и читалищата от областта

18/3/2019

Регионалния исторически музей, сградата на Драматичен театър, крепостта „Меджиди табия“, Куршумлу джамия и Природо-научен музей при Биосферен парк „Сребърна“ посети на втория ден от посещението си в Силистра заместник-министърът на културата Румен Димитров. Той бе по покана в крайдунавския град на областния управител Ивелин Статев, с когото предния ден проведоха първа от години насам работна среща с представители на културни институти и и на читалища от цялата област.

Д-р Николай Тодоров – директор на РИМ Силистра, представи археологическата експозиция към музея, акцентирайки върху монетна и златна колекции, забележителен шлем маска, уникална статуя на римлянка, възстановка на римска колесница и макет 3D на крепостта край река Дунав.

Стана ясно, че не достига място за експозиция на гостуващи изложби и се налага да се дели пространство с Художествена галерия, което създава неудобства. Споделено бе също, че и тази година ще продължи работата през лятото с деца и подрастващи, вкл. от други градове, и с българчета, живеещи в чужбина.

Заместник-министърът сам пожела да влезе в сградата на Драматичен театър Силистра, открит през 1974 г., където предстои в обозримо бъдеще пръв по рода си от 45 години основен ремонт, за да се запознае в условията, при които гостуват външни театрални и концертиращи групи.

На територията на крепостта, стопанисвана от Валентин Петков – председател на Клуб „Традиция“, гостът бе впечатлен от поддържането на частната общинска публична собственост, какъвто е нейният статут, както и от разнообразната експозиция. Г-н Димитров отбеляза, че би било добре да има сцена, на която да се играят постановки и да се провеждат различни културни събития.

Най-старата джамия в града, която според датировка в нея от паметна плоча е от 1520 г., също бе обект на посещението. Местният ходжа запозна госта със забележителността, както и с евентуално вътрешно изписване от майстори, които в момента са в други подобни храмове в Североизточна България.

Природо-научният музей в Сребърна също направи добро впечатление на представителя на Министерство на културата след разказа на неговия директор Елена Илиева, вкл. и за едноименния екофорум, провеждан тук в продължение на 30 години с МОН, ОДК Силистра, Национален дворец на децата София, община Силистра и др. партньори.

От кмета на Сребърна Георги Иванов заместник-министърът получи покана за участие в предстоящия на 11-12 май пореден Национален фестивал „Сребърна пее и се смее“, който заедно с фестивала „Гозбите на Добруджа“ през м. октомври е сред най-запомнящите се културни прояви в културния календар на Крайдунавска Добруджа.