Областният управител на Силистра участва в заседание на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, създадена между Русе и Гюргево

26/2/2019

Областният управител Ивелин Статев и неговият заместник Илиян Великов участваха в Окръжен съвет Гюргево в първото за годината заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Заседанието е дело на организаторите: Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево и Асоциация „Еврорегион Данубиус“, създадена преди 15 години между двете институции.

През м. януари т.г. Областна администрация Силистра влезе в контакти с Окръжен съвет Кълъраш, с представителите на които бяха проведени няколко срещи за уточняване на теми за съвместна работа, вкл. и по проекти в следващия програмен период. Участието на г-н Статев и г-н Великов на форума в Русе по покана на тамошната българо-румънска асоциация е с цел проучване на натрупания опит в това отношение на най-големия български дунавски град и неговия отсрещен партньор.

По време на срещата е обсъдено одобряването на теми, които предстои да бъдат разглеждани през настоящата година, като сред приоритетните е добивът на етерични масла и приложението им в различни сектори от индустрията; производство на разсад за декоративни растения и цветя; разглеждане и въвеждане на иновативни практики в екологичното и биологичното овощарство.

И още: добив на мед в професионалното пчеларство, преработка на месни продукти със суровини от България, отглеждане на царевица в окръг Гюргево и др.

Лили Ганчева като изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ представи пред участниците дейността на трансграничната група през изминалата 2018 година: създадени са условия за земеделските производители от различни сектори за реализиране на продукцията на българските и румънските пазари, и др. Намерени са решения на проблеми при експорта и импорта на селскостопанска продукция и животни на ГКПП Русе - Гюргево.

Представеният бюлетин съдържа също интересна и полезна информация за панаири и изложения в България и Румъния, за действащи земеделски сайтове и контакти на институции в областта на земеделието от двете страни на река Дунав.

В ритуал в рамките на форума заместник-областният управител на област Русе Свилен Иванов със сноп житни стръкове с преплетени българско и румънско знамена предаде символично ръководството на земеделската група на Лучиан Корозел, заместник-председател на Окръжен съвет Гюргево.